Piața românească de capital sfidează pandemia și criza economică

268
Piața românească de capital sfidează pandemia și criza economică - piataromaneascadecapitalsfideaza-1608219998.jpg

Articole de la același autor

• Valoarea tranzacțiilor din primele 11 luni ale anului 2020 a crescut cu 42%!



2020 reprezintă un moment de cotitură în istoria pieței de capital din România. Începând cu data de 21 septembrie. Aceasta a fost promovată de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă. Momentul a coincis cu împlinirea a 25 de ani de la reînființarea bursei locale, instituție fundamentală a pieței de capital românești.




Parcă sfidând pandemia Covid-19 și criza economică generată de aceasta, investitorii au devenit mai activi în acest an. În primele 11 luni din 2020, valoarea tranzacțiilor a crescut cu – atenție! – 42%, iar media zilnică s-a apropiat de 13 milioane de euro.


Valoarea totală a tranzacțiilor din perioada ianuarie – noiembrie 2020, incluzând ofertele, cu toate tipurile de instrumente financiare tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) s-a apropiat de pragul de 3 miliarde de euro (în avans cu 42,3%, în monedă națională), față de primele 11 luni ale anului anterior.
Defalcat, cea mai mare pondere a avut-o segmentul de acțiuni, unde media zilnică de tranzacționare a fost de 48,6 milioane lei (10 milioane euro), iar cea mai mare creștere a fost înregistrată de segmentul produselor structurate: +357% la finalul primelor 11 luni.



Potrivit BVB, luna noiembrie s-a remarcat printr-un avans puternic al pieței locale, cu o creștere de peste 9%, la nivelul indicelui BET sau BET-TR, care include și dividendele. Indicele BET, care reflectă evoluția celor mai tranzacționate 17 companii, a încheiat luna noiembrie la un nivel de 9.286 puncte, în creștere cu 9,1% față de luna precedentă.


Indicele BET-TR a avut un avans similar și a încheiat luna trecută la 15.622 puncte, fiind cu 2,2% sau cu 347 de puncte sub nivelul de la finalul anului trecut, în condițiile în care piața locală se află sub puternicul impact generat de pandemia de coronavirus.


Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a ajuns la aproape 100 de miliarde de lei, echivalentul a 20 de miliarde de euro, la finalul lunii noiembrie.


Radu Hanga, președintele BVB a declarat: „Rundele de finanțare derulate în acest an prin piața de capital au totalizat 1,1 miliarde de euro, ceea ce este un succes ținând cont de contextul generat de pandemie. Situația actuală a scos în evidență importanța companiilor din domeniul tehnologiei informaționale. Ecosistemul românesc în zona de tehnologie este cel mai dezvoltat din regiune, după Polonia, și ne propunem să avem o reprezentare mai bună a acestui sector la cota bursei. Avem în plan să discutăm cu o serie de actori reprezentativi pentru a identifica acele companii românești din IT&C care au nevoie de bursă pentru a se putea dezvolta.


Cea mai importantă lecție pe care o învățăm din această pandemie, în plus față de accelerarea digitalizării cât mai multor procese, este că ajungem să depindem tot mai mult de cei de lângă noi în condiții de criză. Acest aspect reliefează importanța strategică a dezvoltării business-urilor locale. Nu putem avea o Românie puternică fără companii românești puternice. Orice strategie serioasă privind finanțarea și dezvoltarea economică are cel puțin o componentă legată de bursă, iar exemplele recente atât din zona publică, cât și din zona privată nu fac decât să confirme că piața de capital este o sursă esențială de finanțare.”


La rândul său, Adrian Tănase, CEO BVB, a afirmat următoarele: „Avem o piață tot mai activă. Volatilitatea a adus mai mulți investitori la bursă și vedem că din ce în ce mai multe companii mici și mijlocii accesează piața de capital, în special prin emisiuni de obligațiuni. Sunt bani în piața de capital și orice proiect, odată ce este promovat într-un mod coerent și transparent, are șanse de succes pentru a fi finanțat. În același timp, eforturile noastre sunt direcționate și către investitori pentru că o comunitate de investitori mult mai puternică și diversă este o condiție absolut necesară pentru a avea mai multe companii listate și o piață de capital eficientă.


Am recuperat 98% din pierderea generată de pandemia de coronavirus pe bursa locală, dacă luăm în calcul nivelul de la finalul lunii noiembrie al indicelui BET-TR, care include și dividendele, comparativ cu finalul anului 2019. Ar trebui să avem mai multă încredere în companiile românești și în capacitatea de redresare a acestora, iar bursa este cel mai bun exemplu care arată că acest lucru este posibil.”


În luna noiembrie 2020, Ministerul Finanțelor Publice a revenit pe piața de capital cu trei noi emisiuni de titluri de stat pentru
populație, în urma succesului ofertei publice de vânzare (IPO) derulată în luna august. Noua ofertă de vânzare de titluri de stat din programul Fidelis s-a derulat la Bursa de Valori București (BVB) în perioada 9 – 27 noiembrie, când au putut fi subscrise titluri de stat în lei cu scadență de 1 și 3 ani, și respectiv în euro, cu scadență de 5 ani. Cele trei noi emisiuni de titluri de stat au fost adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri la emisiunile în lei a fost de 5.000 de lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care a putut fi subscrisă a fost de 1.000 de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3603 secunde