Piața românească de capital doboară record după record

356

Articole de la același autor

• Bursa ar putea deveni a doua sursă de venit după salarii, afirmă Radu Hanga, președintele CA al BVB

În plină recesiune economică generată de pandemia Covid-19, piața românească de capital are o evoluție entuziasmantă. În anul 2020, Bursa de Valori București înregistra un record absolut: valoarea de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare pe segmentul principal a ajuns la aproape 18,3 miliarde de lei, echivalentul a 3,77 miliarde de euro. Era cea mai ridicată valoare din istoria pieței românești de capital.


Noi maxime istorice

În anul 2021, Bursa de Valori București doboară record după record. Investitorii prezenți la piața românească de capital au contribuit la atingerea unor noi maxime istorice. Indicele de referință BET și echivalentul acestuia incluzând dividendele, BET-TR, au obținut noi recorduri la finalul primului trimestru. Pentru prima dată în istoria de 23 de ani a indicelui BET a fost depășit pragul de 11.000 de puncte. În ultima ședință de tranzacționare din luna martie, BET a afișat un nivel de 11.189 puncte. La rândul său, indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a atins, în ședința de tranzacționare din 31 martie, cel mai înalt nivel de la înființare: 18.848 puncte. Doar în primele trei luni ale acestui an, cei doi indici au crescut cu peste 14%. În ultimele 12 luni, creșterile au fost de 46,7% pentru BET și 54,4% pentru BET-TR.

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața românească de capital, cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 30,4% în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Pe piața reglementată a BVB au fost realizate tranzacții totale în valoare de 4,66 miliarde de lei, iar lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare s-a situat la 74 milioane de lei (15,2 milioane de euro), în creștere cu 28,4% comparativ cu primul trimestru al anului anterior.



Evenimente ce au marcat piața


În primele trei luni ale acestui an au avut loc mai multe evenimente notabile pe piața românească de capital:

- Agroland Business System, societatea care operează cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România, s-a listat pe 1 martie, pe piața AeRO, din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București;

- pe 19 martie, au debutat la tranzacționare acțiunile Star Residence Invest - prima societate românească de tip REIT (Real Estate Investment Trust) listată pe piața AeRO;

- Ministerul Finanțelor a atras 709,5 milioane lei și, respectiv, 140,5 milioane euro, prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an, prin sistemele Bursei de Valori București;

- Impact Developer & Contractor a listat la BVB o emisiune de obligațiuni în valoare de aproape 6,6 milioane euro;

- Agricover Holding, principalul jucător din agribusiness-ul românesc, a făcut primul pas pe Bursa de Valori București, unde a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 40 milioane de euro;

- Bursa de Valori București și SeedBlink au semnat un protocol de colaborare pentru susținerea dezvoltării mediului de afaceri din România, diversificarea surselor de finanțare și facilitarea accesului companiilor la capital.

Avantajele investițiilor bursiere

Referindu-se la avantajele oferite de investițiile bursiere, Radu Hanga, președintele consiliului de administrație al BVB a declarat: „Piața de capital ar putea deveni a doua sursă de venituri după salarii. Cine investește lunar o parte din salariu poate ajunge să aibă echivalentul unui al 13-lea salariu din randamentele și dividendele oferite de companiile listate la bursă, evident în funcție de procentul din salariu care este investit și în funcție de performanța anuală a pieței. Pe termen lung, un comportament investițional constant va conduce la atingerea independenței financiare într-un mod mult mai rapid și realist. A lipsi acum ca investitor din piața de capital este ca și când ai refuza o majorare salarială, iar în viitor și pe termen lung o astfel de absență este mult mai costisitoare.

Pentru companii, accesul la capital este o consecință firească a prezenței pe bursă, însă beneficiile listării sunt multiple și pe mai multe paliere: transparență, guvernanță corporativă, evaluare a businessului dictată de piață, publicitate crescută în rândul investitorilor și în mass-media, un grad crescut de încredere în rândul partenerilor de business. A fi o companie listată reprezintă o recunoaștere publică a performanței managementului și permite stimularea performanței angajaților prin acordarea de acțiuni prin programul de stock option plan”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Februarie 2021
Stire din Economie : Premiile pieței române de capital
Marţi, 30 Martie 2021
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 25 Martie 2021
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 19 Martie 2021
Stire din Economie : Pulsul economiei
Marţi, 09 Martie 2021
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 05 Martie 2021
Stire din Economie : Pulsul economiei
Marţi, 23 Februarie 2021
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 1.1735 secunde