Piața românească de capital depășește record după record. Statul și-a schimbat poziţia faţă de bursă

268
Piața românească de capital depășește record după record. Statul și-a schimbat poziţia faţă de bursă - piataromaneascadecapitaldepasest-1613316694.jpg

Articole de la același autor

În anul 2020, în timp ce pandemia Covid-19 afecta grav economia națională, amputând produsul intern brut cu 5%, Bursa de Valori București înregistra un record absolut: valoarea de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare pe segmentul principal a ajuns la aproape 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Era cea mai ridicată valoare din istoria pieței românești de capital.

Tranzacții în creștere

Bursa de Valori București a început bine anul 2021. În luna ianuarie, toți indicii săi au avut valori pozitive. Prin prisma indicelui BET-TR, care a atins un nou nivel record de 17.500 de puncte, piața de capital a crescut cu peste 5%. Lichiditatea la nivelul tuturor instrumentelor financiare a trecut pragul de 1 miliard de lei, fiind în creștere cu 6%, comparativ cu ianuarie anul trecut.

Activitatea investițională la BVB a crescut, în ianuarie 2021, cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2020. Astfel, valoarea totală de tranzacționare înregistrată la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare a ajuns la 1,08 miliarde lei (echivalentul a 221 milioane euro). Din această valoare, tranzacțiile realizate pe segmentul de acțiuni au reprezentat 783 milioane lei (160 milioane euro), în timp ce pe segmentul de instrumente cu venit fix tranzacțiile au totalizat 235 milioane lei (48 milioane euro). Restul tranzacțiilor au fost realizate pe segmentul de produse structurate, unități de fond, ETF. Valoarea medie zilnică de tranzacționare realizată în ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 53,88 milioane lei (11,07 milioane euro), un plus de șase procente față de prima lună a anului anterior.

Proiect de lege în favoarea tranzacționării pe BVB

Recenta decizie a Guvernului României de a aproba proiectul de abrogare a Legii 173 din 2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică va da un nou impuls pieței de capital. Vor putea fi din nou listate pe bursă pachetele minoritare de acțiuni ale companiilor în care statul român este acționar, fără ca acționarul majoritar să piardă controlul asupra unităților economice din portofoliu. În schimb, companiile respective vor fi mai transparente și vor avea acces la o finanțare ieftină.

În ultimii 20 de ani, companii importante din portofoliul statului au profitat de avantajele oferite de piața românească de capital. Începutul a fost făcut în 2001, cu OMV Petrom, companie la care statul deține peste 20,6% din capitalul social. S-a continuat cu alte șase companii, incluse astăzi în indicele BET și în care statul este cel mai important acționar: Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet.

Avantajele listării pe bursă

Avantajele listării pe bursă a companiilor sunt multiple – explică Adrian Tănase, președintele Bursei de Valori București. Piața de capital asigură, prin regulile impuse de guvernanța corporativă, o transparență crescută privind activitatea companiilor listate, un management performant care răspunde în fața acționarilor, dar și o evaluare corectă a companiilor dictată de cerere și ofertă.

Pentru stat, prezența companiilor sale pe bursă poate crea oportunități de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani către buget. În același timp se reduce și presiunea de a asigura eventuale finanțări de la buget, pentru că piața de capital le oferă companiilor posibilitatea de a se finanța prin emiterea de acțiuni sau obligațiuni, care să acopere necesarul de investiții.

Companii constănțene listate la bursă

În prezent, statul deține acțiuni doar la 31 de companii listate la Bursa de Valori București. La 18 dintre ele este acționar majoritar, iar la restul deține pachete de acțiuni mai mici de 50%. Printre companiile listate se numără și câteva din județul Constanța: Nuclearelectrica, Rompetrol Rafinare, Șantierul Naval 2 Mai Mangalia, Oil Terminal și Neptun Olimp.

În anul 2020, când i-a ajuns cuțitul la os din cauza creșterii explozive a deficitului bugetar, Ministerul Finanțelor Publice a recurs la sprijinul pieței de capital pentru a atrage împrumuturi masive din vânzarea de titluri de stat în lei și valută. Iar afacerea s-a dovedit un succes.

x x x

Creșterea numărului de companii listate la bursă deschide oportunități mai mari pentru participarea persoanelor fizice la activitatea economică, fie prin investiții directe, cumpărând acțiuni la aceste societăți, fie prin investiții indirecte, cum ar fi fondurile de investiții sau fondurile de pensii. În prezent, 7,6 milioane de salariați români contribuie la Pilon II de pensii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9993 secunde