Piața imobiliară n-a căzut pentru bănci. Vor să vândă apartamente la prețuri exorbitante

1321
Băncile nu par prea nerăbdătoare să-și recupereze măcar parte din datoriile pe care le au constănțenii la ei. Multe bunuri ale acestora sunt acum în executare silită, fie că vorbim despre bunuri mobile sau imobile, însă prețurile, în majoritatea cazurilor, îi țin departe pe potențialii cumpărători.


Dacă în ceea ce privește terenurile este mai greu să putem face comparații între prețurile pe care le afișează băncile și cele ale pieței, cum este și în cazul autoturismelor, având în vedere multiplele variabile, când vine vorba despre apartamente lucrurile sunt mult mai simple.

De exemplu, Banca Transilvania. Bunurile aflate în execuție sunt prezentate la niște prețuri destul de piperate. Concret, un apartament cu două camere din Constanța, nedecomandat, de pe Strada Oborului, de 40 de metri pătrați, este pus pe lista de executări silite cu peste 46.000 de euro. Cea mai ieftină achiziție ar putea fi, în cazul acestei bănci, un apartament cu două camere, semidecomandat, de 48 de metri pătrați, din Tomis II, situat însă la ultimul etaj al unui bloc construit în 1977, pentru care se cere 38.000 de euro, iar cea mai scumpă, un apartament cu trei camere, decomandat, din zona Boema, de 62 de metri pătrați, dintr-un bloc construit la începutul anilor 80, pentru care se cere nu mai puțin de 80.000 de euro! Un apartament similar în această zonă este vândut, acum, cu aproximativ 60.000 de euro. Mai mult, aceeași bancă are publicat la secțiunea de executări silite și un anunț ce vizează vânzarea unui apartament din Cernavodă, de doar 34 de metri pătrați, semidecomandat, dintr-un bloc construit în ‘79, a cărui valoare a fost evaluată la 43.000 de euro! Dacă ar fi să ne uităm pe ofertele agențiilor imobiliare, un apartament în Cernavodă, de 49 de metri pătrați, nu de 34, costă undeva la 25.000 de euro.

Nici BCR-ul nu se poate lăuda cu oferte care să fie extrem de tentante. Luna aceasta nu este programată nici o licitație publică la Constanța, însă găsim pe pagina de vânzări destule oferte. Un apartament cu două camere, de 44 de metri pătrați, situat la ultimul etaj al unui bloc de patru etaje din zona Abator, costă undeva la 37.000 de euro.

Cu o ofertă destul de slăbuță la nivelul județului Constanța se prezintă și Raiffeisen Bank, însă cu prețuri parcă ceva mai bune. De exemplu, un apartament cu trei camere din Medgidia, de 46 de metri pătrați, se află în lista bunurilor în executare (licitație care va avea loc luna viitoare, pe 21), la 16.500 de euro, iar la Năvodari, o garsonieră de puțin peste 20 de metri pătrați, cu 8.300 de euro (licitație pe 20 noiembrie), sau cu 18.500 (licitație pe 30 octombrie), un apartament cu două camere, de peste 60 de metri pătrați. În Hârșova, un apartament cu trei camere, de aproape 63 de metri pătrați, este scos la licitație, pe 1 noiembrie, cu 12.400 de euro. Lista poate continua și cu alte câteva oferte, dar nu și pentru municipiul Constanța, din păcate.

Și consultând lista de licitații de la Banca Românească avem ce vedea. Terenurile sunt aici majoritare, dar și la capitolul apartamente avem oferte la prețuri nu neapărat bune, însă oarecum realiste, la nivelul pieței. Așadar, de exemplu pe 31 octombrie are loc licitația pentru un apartament cu patru camere din zona KM 4-5, de 60 de metri pătrați, care începe de la aproape 41.600 de euro. Totuși, probabil că puțini ar vrea să-și bată capul când cu aproximativ aceeași sumă poți cumpăra de oriunde un apartament similar.

La Unicredit Țiriac Bank, la capitolul licitații active nu găsim oferte pentru județul Constanța, iar la bunuri în executare avem în special terenuri, destule la număr, sau vile, în principiu prin stațiuni.

Nici la OTP Bank constănțenii par să nu aibă bunuri în executare, sau cel puțin așa arată datele de pe site-ul oficial al băncii.

Pe de altă parte, BRD-ul speră să scape la sfârșitul lunii acesteia de două apartamente din Constanța. De exemplu, unul cu trei camere, de 46 de metri pătrați, din zona Tomis Nord, este scos la licitație cu puțin peste 31.000 de euro, iar unul cu patru camere și o suprafață utilă de aproape 90 de metri pătrați, din Poarta 6, cu 56.000 de euro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7269 secunde