Petromidia construiește o nouă centrală de cogenerare. Ce impact va avea asupra comunităţii şi bugetului de stat

527

Articole de la același autor

Recent, au început lucrările pentru noua centrală de cogenerare de pe platforma Midia, care va furniza energie electrică și abur tehnologic, folosind tehnologii de ultimă generație. Principalul beneficiar al investiției de aproape 150 de milioane de dolari va fi rafinăria Petromidia, căreia îi trebuie, zilnic, aproximativ 60-65 de MWh pentru rafinarea țițeiului și transformarea „aurului negru” în carburanți și alte produse.

Centrala este proiectată să producă 80 MWh, așadar, ce se întâmplă cu surplusul? Din datele furnizate de cei care se ocupă de proiect, o parte din energia generată va fi folosită pentru agentul termic din Năvodari. Asta înseamnă că se poate ajunge la o reducere a prețului pentru încălzire.



„Vom livra o parte din surplusul de electricitate în Sistemul Energetic Național (SEN) și va exista, efectiv, posibilitatea de a contribui la sistemul de încălzire a orașului Năvodari. În afară de reducerea costurilor, investiția va genera și o reducere a emisiilor”, a declarat Beimbet Shayakhmetov, CEO-ul KMG International, în conferința de presă prilejuită de începerea lucrărilor.

„Estimăm că prețul gigacaloriei va scădea cu 10-20%. Asta pentru că eficiența cogenerării va fi între 80% și 93%. Iarna, spre exemplu, vom putea produce chiar și 84 MWh, pentru că randamentul crește atunci când sunt temperaturi mai joase”, a completat Boris Bucur, director general al Rompetrol Energy.



Ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent la evenimentul găzduit de Uzina Termoelectrică Midia, a subliniat importanța proiectului demarat prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, la care statul român este acționar.

„Sunt 80 de MWh noi pe care îi vom pune în Sistemul Energetic Național. 75% se vor consuma de către Petromidia, eficientizând foarte mult activitatea Rompetrolului. 25%, și anume surplusul, va fi livrat în SEN și va asigura încălzirea orașului Năvodari, ceea ce este remarcabil. Cogenerarea și cogenerarea de înaltă eficiență sunt lucruri pe care trebuie să le facem și să le replicăm”, a declarat ministrul Energiei.

„Vă asigur că ne vom îndeplini obligațiile și sunt sigur că un proiect cum este cel pe care îl avem, va aduce beneficii poporului român, orașului Năvodari. Cu siguranță, vom continua să ne dezvoltăm activitatea în România”, a completat Daniyar Berlibayev, director Transport Țiței și Proiecte Internaționale în cadrul KazMunayGas.



Impact semnificativ şi asupra bugetului de stat

Primele faze ale proiectului, cele de pregătire a terenului, deja au început, iar contractorul general al lucrărilor, Calik Enerji, a dat asigurări că termenul de iulie 2023 va fi respectat. Din estimările făcute la momentul actual, peste 20% din investiția totală se va întoarce în economia locală, prin implicarea firmelor românești specializate pe diferite tipuri de lucrări. De altfel, un pas important va fi dărâmarea coșului de fum, care va fi pus la pământ prin implozie în a doua jumătate a lunii iunie, operațiune care va fi dusă la capăt de o companie din România. De asemenea, impactul în bugetul de stat va fi unul semnificativ, fiind calculată o contribuție anuală, prin plata de impozite și taxe, de aproximativ 11 milioane de dolari. Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat la finalul lui 2018, iar investițiile aprobate, până în prezent, însumează peste 300 de milioane de dolari.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8174 secunde