Peste 6.000 de marinari s-au pregătit la Ceronav în anul pandemiei (I)

1011
Peste 6.000 de marinari s-au pregătit  la Ceronav în anul pandemiei (I) - peste6000demarinarisaupregatitla-1603980410.jpg

Articole de la același autor

- Interviu cu Ovidiu Cupșa – directorul general al Centrului Român pentru Pregătirea

și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, ambasador IMO -

- Domnule director, în 2020, Ceronav a împlinit 44 de ani de existență. În această perioadă, în ciuda dispariției flotei maritime comerciale și a flotei de pescuit oceanic, instituția a crescut, s-a modernizat, și-a extins serviciile. Fără contribuția sa, România nu ar fi astăzi unul dintre cei mai importanți furnizori de echipaje pentru flota maritimă europeană și mondială, pentru flota fluvială națională și pentru navele tehnice portuare. În cei opt ani de când sunteți la cârma instituției, Ceronav a evoluat spectaculos, atât în ceea ce privește numărul cursurilor și al cursanților, cât și al volumului investițiilor realizate. Vă rog să prezentați, pe scurt, pentru cititorii ziarului „Cuget Liber”, stadiul la care a ajuns Ceronav, în prezent.

- Aș vrea să încep cu un scurt remember. Ceronav s-a înființat cu doi ani înainte de adoptarea, în 1978, de către Organizația Internațională Maritimă (IMO) a Convenției STCW privind standardele de pregătire și certificare a competențelor profesionale ale marinarilor. Încă din 1976, de la înființarea Ceronav, statul român a avut o viziune de dezvoltare a flotei românești și a personalului navigant, care s-a dovedit a fi câștigătoare, pentru că, în acești 44 de ani de existență, Ceronav a reușit să mențină nivelul de pregătire a personalului navigant românesc la cele mai înalte standarde. Odată cu dispariția flotei naționale românești, proces pe care dumneavoastră l-ați prezentat în epopeea pe care ați scris-o despre flota pierdută, personalul navigant românesc, pentru că era pregătit la nivel înalt de instituțiile de învățământ superior și de Ceronav, a reușit să se impună și în flota internațională. În momentul de față, grație sistemului educațional și de instruire profesională din România, personalul navigant din țara noastră se află în topul mondial al forței de muncă marinărești. Mai ales în ultimul deceniu, Ceronav a crescut foarte mult din punct de vedere investițional, al bazei materiale, cât și a poziției internaționale. Astăzi, ne situăm pe un loc de frunte pe plan mondial. La nivel european, suntem trei furnizori care dominăm ierarhia: Ceronav, un centru de pregătire din Olanda și altul din Anglia. În ceea ce privește oferta de cursuri, suntem pe primul loc în Europa, în acest moment. Avem peste 200 de tipuri de cursuri. Acoperim piața cursurilor obligatorii STCW, piața cursurilor opționale pe care le solicită anumiți armatori, piața cursurilor fluviale și piața cursurilor offshore. Avem capacitatea tehnică și managerială de a organiza aproape orice fel de curs din domeniul maritim, la cerere.

- Pandemia a provocat criza schimburilor de echipaje. În aceste condiții, a fost afectată cererea de marinari români?

- În perioada care a trecut de la dispariția flotei maritime naționale, cererea de marinari români a crescut. De câțiva ani, shipping-ul mondial se confruntă cu un deficit de ofițeri, estimat la circa o sută de mii de persoane. Chiar în aceste momente ale pandemiei, cererea de marinari români este mai mare decât de obicei, cu atât mai mult cu cât schimburile de echipaje în alte zone ale lumii se fac mai greu. Este un moment pe care putem să îl speculăm. Personalul navigant reprezintă o forță de muncă strategică, cu un înalt grad de calificare, o eficiență economică mare, aducând fonduri importante la bugetele națiunilor pe care le servesc. Pentru noi, ca instituție, misiunea cea mai importantă este să păstrăm standardul de pregătire la nivelul cel mai înalt.

- Câți cursanți a pregătit Ceronav în acest an?

- De la începutul anului și până la sfârșitul lunii septembrie am depășit numărul de 20.000 de cursanți. Având în vedere că o persoană a participat la mai multe cursuri, numărul efectiv de persoane a depășit 6.000. Este un rezultat mediu dacă îl raportăm la realizările din ceilalți ani. (Va urma)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4453 secunde