Potrivit unui sondaj efectuat de SLN

Peste 500 de cadeți români pleacă pe mare în fiecare an

6305
17
Peste 500 de cadeți români pleacă pe mare în fiecare an - peste500decadeti1-1525795136.jpg

Articole de la același autor

În perioada 15 martie - 15 aprilie 2018, Sindicatul Liber al Navigatorilor a efectuat un sondaj privind stagiul de practică al cadeților, în rândul companiilor de crewing care activează constant, nu doar ocazional, pe piața forței de muncă marinărești din România.

"Potrivit răspunsurilor oferite, peste 500 de absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior reușesc să se îmbarce, în fiecare an, pe navele unor companii străine, prin intermediul acestor intermediari, pentru a-și efectua stagiul de cadet - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Adrian Mihălcioiu, liderul SLN și șef al Inspectoratului ITF România. Având în vedere faptul că, în prezent, avem promoții de peste 600 de studenți, deficitul de locuri de practică se ridică la circa o sută. Nu trebuie uitat nici faptul că, din urmă vin câteva mii de absolvenți care nu și-au efectuat stagiul de cadet, ceea ce face ca presiunea pe piață să fie destul de mare. Totuși, datele sondajului sunt încurajatoare. Ele demonstrează că absolvenții instituțiilor de învățământ marinăresc sunt căutați pe piață".

Cu ajutorul proiectului "Cadetul român", Sindicatul Liber al Navigatorilor speră să încurajeze armatorii străini să angajeze mai mulți cadeți din țara noastră. În acest sens, au fost purtate discuții cu mai multe companii din shipping-ul european, în acest moment fiind acceptate 12 locuri de practică pentru cadeții români. Se speră ca numărul lor să crească până la cel puțin 40 de locuri.

Bugetul alocat de SLN finanțării acestui proiect se ridică la 30.000 de euro. Tot pe atât este și finanțarea din partea Universității Maritime din Constanța. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea unei părți din cheltuielile pe care ar trebui să le facă armatorii străini pentru pregătirea cadeților români.

"Așteptăm, în continuare, oferte din partea companiilor străine. Trebuie precizat faptul că shipping-ul internațional nu a ieșit din criza care a debutat în anul 2009. Piața este contractată. Cantitățile de mărfuri sunt sub nivelul capacităților de transport existente. Pe segmentul navelor off-shore se simte un început de revigorare a pieței, ca urmare a creșterii cererii de hidrocarburi. Piața tancurilor petroliere este și ea ceva mai dinamică. În schimb, pe segmentul cargourilor și vrachierelor continuă declinul, iar piața navelor portcontainer este în stagnare.

Pe de altă parte, competiția continuă să fie alterată de companiile mici, cu nave vechi și sub standardele internaționale, care fac concurență neloială companiilor mari și practică dumping-ul social. Sperăm ca, prin campania ITF împotriva navelor sub standard, să reușim să mai eliminăm din navele vechi, care pun în pericol siguranța navigației, viața oamenilor și mediul.

Convenția maritimă privind munca și viața pe mare MLC - 2016 este aplicată în tot mai multe state ale lumii și numărul navelor reținute pentru încălcarea prevederilor sale este în creștere. În zona Mării Negre, inspectorii de Port State Control din porturile românești, bulgărești și rusești urmăresc respectarea prevederilor MLC – 2006 la bordul navelor. Încercăm să stimulăm și autoritățile din Ucraina să se alinieze la efortul general. Sperăm ca, odată cu eliminarea companiilor ce practică dumping-ul social, să vedem și navigatori români pe piața Mării Negre", a afirmat Adrian Mihălcioiu. 

Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Costi
9 mai 2018
?

Alooo, dle.Mihalcioiu/ reporter...unde sunt plecati...cadeti, care? Poate si cu cei care au terminat cu ami in urma care sunt cu brevetul in buzunar, plasatorii trimit cadeti nu ofiteri..asta este practica, nu cunosti...nu pleci!

Comandant
9 mai 2018
Cadeti

Da. Suna incurajator pentru Romania care are din ce in ce mai multi ofiteri in prag de pensionare. Ar trebui sa se mai ridice putin si standardul de pregatire al studentilor si cred ca am lua fata la multe alte nationalitati. Multumiri sindicatului pentru informatiile oficiale si foarte utile despre shipping. Nu sunt prea multi doritori sa le faca publice. Succes pe mai departe!

Viorel UMC
9 mai 2018
Cadeti

Sunt vesti foarte bune. Care sunt companiile care trimit cadeti? Puteti publica si lista lor?

Nemo
9 mai 2018
marinare

Marinarii trebuie sa aiba o intuitie si un spirit de observare foarte bun. Trage o fuga pana la sindicat si intreaba ca esti tanar. Asta daca nu dormi pana la 12.

Lupul Singuratic din ANR
9 mai 2018
Cadetie

Nu vreau sa fiu rautacios dar in urmatorii 10 ani nu cred ca o sa mai vorbim de marinarie in Romania. Este din ce in ce mai putin interes din partea autoritatilor staului pentru a incuraja tinerii sa urmeze cariera marinareasca si foarte multi carcotasi care nu stiu decat sa puna piedici si sa inventeze tot felul de ineptii care sa descurajeze pe cei doritori sa faca aceasta meserie. Sincer, felicitari sindicatului care este singura voce constanta in apararea breslei.

Ziarist sub acoperire
9 mai 2018
Cadetie

Bai lupule, daca esti din ANR de ce nu iei taurul de coarne ? Sau esti intr-o functie prea mica? Si nu mai lauda sindicatul ca o sa plesneasca de bucurie. Astia ca sa faca treaba, trebuie criticati tot timpul. Chiar si cand fac treaba buna nu trebuie sa ii laude cineva. Ce draq ? Nici macar atat lucru nu stii?

Vânzătorul de vise
9 mai 2018
Ia cu paine

Nea reporterul cred ca nea mihalcioiu e fericit acu ca are funduletul curat ai facut minuni dute nene la pensie ai grija de nepoți lasa scrisu pentru jurnaliști adevărați nu spălători de cururi

Ziarist sub acoperire
9 mai 2018
cadetie

Asa mai Vanzatorule de vise. Ia-te de ei ca asa trebuie. Nu il lasa pe Mihalcioiu necriticat. Da-i bataie ca e de bine.

Carciumarciuc
9 mai 2018
Cadet de romanica

Sunt putini bre... mult prea putini. Ar trebui 1000 pe an sa mearga la nave, si nici asa nu sunt multi. Inainte toti cei ce termina scoala faceau imediat practica. Dati-i bice si nu va lasati. PSD-ul este dispus sa ajute. Vorbiti si cu Dragnea si sunt sigur ca o sa aveti mai mult succes decat aia care alearga dupa pensie mai mare. Succes !

Garcia Calavera
9 mai 2018
Cata vrajealaaa!!!

De unde sciateti domnilor cifrele astea fabuloase?? Mintiti fara nici o jena, nici daca ii includem pe cei la al doilea voiaj de cadet si tot nu dau 500. Sunt doar o mana de firme care mai iau cadeti, si iau doar cativa. Titlul corect era poate "Minim 500 de absolventi de la Maritim isi cauta voiaj de cadet"

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3506 secunde