Pentru că nu au depus situațiile financiare

Peste 2.300 de firme constănțene ar putea fi dizolvate

314
Peste 2.300 de firme constănțene ar putea fi dizolvate - peste2300firme-1436892596.jpg

Articole de la același autor

La data de 31 decembrie 2014, în județul Constanța erau active 29.759 persoane juridice. Dintre acestea, 27.421 unități și-au depus situațiile financiare pe anul 2014, la Fisc. 


Cei 2.338 agenți economici care n-au respectat această prevedere legală sunt în mare pericol, întrucât începând cu data de 16 iulie 2015, când intră în vigoare prevederile Legii nr. 152/2015, orice persoană interesată le poate cere dizolvarea. Creditorii, furnizorii, concurența, proprii angajații, Fiscul sau Oficiul Național al Registrului Comerțului se pot adresa instanței de judecată cu cererea de a dizolva firma în cauză. 


Această măsură extremă poate fi solicitată în următoarele cazuri: 


- atunci când respectiva societate nu a depus situațiile financiare anuale (și, după caz, situațiile financiare anuale consolidate) și raportările contabile la Fisc, în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare;


- sau când respectiva societate nu și-a depus la Fisc, în termenul prevăzut de lege, declarația că nu a desfășurat activitate de la constituire, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare.


Măsura este dură, dar necesară. Mediul de afaceri trebuie, pe de o parte, disciplinat, iar pe de altă parte, curățat de firmele evazioniste, care fac concurență neloială. Practica fiscală arată că marea majoritate a agenților economici care nu depun raportările financiare sunt evazioniști.


Drept urmare, cea mai interesată să solicite dizolvarea respectivelor firme ar trebui să fie ANAF.
 
Legea nr. 152/2015 introduce o serie de alte modificări vizând îmbunătățirea și simplificarea procedurilor de lichidare și radiere a firmelor din registrul comerțului.


Astfel, se transferă competența de prelungire a perioadei de lichidare de la tribunal la oficiul registrului comerțului, aspect ce are drept consecință simplificarea pro-cedurii de lichidare, precum și degrevarea instanțelor de judecată.


O altă modificare se referă la termenul de eliberare a certificatului de înregistrare și a certificatului de înscriere de mențiuni, care va fi de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, dacă persoana competentă să soluționeze cererile de înregistrare nu va dispune altfel, pentru completarea documen-tației. De asemenea, au fost introduse modificări în ceea ce privește efectuarea publicității legale, în sensul că oficiul registrului comerțului va comunica un extras al rezoluției prin care s-a dispus înmatricularea către Regia Autonomă "Monitorul Oficial", spre publicare, pe cheltuiala solicitantului, în următoarea zi lucrătoare după efectuarea înmatriculării persoanelor juridice.


O serie de dispoziții intră în vigoare de la data de 7 iulie 2017. Prin intermediul portalului european e-Justice, va fi pus la dispoziția publicului un serviciu electronic prin care vor putea fi accesate informații și documente referitoare la agenții economici înregistrați în registrele comerțului din cadrul Uniunii Europene. Totodată, se introduce identificatorul unic la nivel european (EUID), care va include elementul de identificare al României, elementul de identificare al registrului național, numărul persoanei din registrul respectiv și, dacă este necesar, alte elemente pentru a elimina erorile de identificare. 


Alături de o serie de informații înregistrate în registrul comerțului din România, care sunt disponibile gratuit la această dată (res-pectiv:denumirea persoanei înregistrate în registrul comerțului, forma juridică, sediul social/profesional, numărul de ordine din registrul comerțului al persoanei înmatriculate/înre-gistrate, codul unic de înregistrare fiscală, starea firmei) pe pagina de internet a Oficiului Național al Registrului Comerțului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia vor fi afișate, tot cu titlu gratuit, informații privind EUID și statul membru în care este înma-triculată firma.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3743 secunde