Peste 110 ferme constănțene de semi-subzistență vor primi sprijin de 1.500 euro/an

4624
Peste 110 ferme constănțene de semi-subzistență vor primi sprijin de 1.500 euro/an - e3f5146af9c7ac171b12bd3fc5753c4e.jpg
Agitație mare la Direcția Agricolă și la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) – în această lună sunt deschise mai multe sesiuni de proiecte pentru agricultură și, în ciuda condițiilor grele din țară, fermierii constănțeni fac tot posibilul să contracteze fondurile disponibile.

Astăzi este ultima zi în care fermierii constănțeni pot depune cereri în cadrul măsurii 141, prin care se acordă sprijin fermelor de semi-subzistență. Alocarea financiară se ridică la 75 milioane euro, pentru întreaga țară, fermierii putând primi un ajutor nerambursabil de 1.500 euro/an, timp de cinci ani.
Potrivit datelor Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Constanța, până acum au fost depuse și aprobate 110 proiecte, la nivelul județului Constanța.
Banii se acordă celor care au exploatații agricole de semi-subzistență (minimum 25 de stupi de albine, minimum 10 hectare de teren), cu o mărime de 2 – 8 UDE (n.r. – unități de dimensiune economică).
În primă fază, fermierii primesc bani timp de trei ani, după care se face o evaluare, pentru a verifica dacă exploatațiile au crescut cu cel puțin 3 UDE. Dacă totul este în regulă, fermierii mai primesc bani încă doi ani. Dacă nu au reușit să crească, atunci finanțarea se oprește, însă ei nu sunt obligați să returneze cei 4.500 euro primiți până în acel moment.
"La Constanța avem 110 proiecte pe care le-am aprobat. Cei care depun proiecte sunt oameni serioși, pentru că ei trăiesc de pe urma acestor ferme și nu pot să se dezvolte cu puținii bani pe care îi au. Un sprijin de 6.000 – 7.000 lei pe an le este de foarte mare ajutor. În plus, nu este nevoie de cofinanțare. Ideea este să crească suficient cât să înceapă să comercializeze o parte din producție. De aceea, dacă sunt selectați la plată, au obligația de a se înscrie ca PFA, în cel mult o lună", a declarat, pentru Cuget Liber, Sandu Gheorghe, director adjunct al domeniului Dezvoltare Rurală din cadrul DADR Constanța.
Următoarea sesiune de proiecte pe măsura 141 se va deschide în luna octombrie. Bugetul va fi tot de 75 milioane euro, fonduri nerambursabile din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală). În total, la nivel național, 10.000 de ferme de semi-subzistență vor fi ajutate, estimează reprezentanții Direcției Agricole Constanța.
Și APIA a anunțat un număr record de cereri de plată, depuse de fermieri până ieri – 950.077, pentru o suprafață de 6,2 milioane hectare. Fermierii mai pot depune cererile până pe data de 17 mai. După această dată se vor aplica penalități, de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Termenul limită, după care nu se mai primesc cereri de finanțare, este 11 iunie 2010.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4057 secunde