Pesta porcină se extinde! Stimulente pentru vânătorii de porci mistreți

302
Pesta porcină se extinde! Stimulente pentru vânătorii de porci mistreți - pestaporcina-1535895914.jpg

Articole de la același autor

În condițiile în care mii de porci au fost sacrificați, iar pesta porcină încă se extinde, Guvernul a stabilit acordarea de stimulente pentru vânători sau gestionari ai Fondurilor de Vânătoare cu scopul reducerii densității de mistreți și îmbunătățirii supravegherii pasive. Sumele sunt acordate conform deciziilor Grant anuale ale Comisiei Europene.

Astfel, aceștia vor primi 225 de lei de animal, pentru porcii mistreți găsiți morți, 65 de lei pentru fiecare set organe de la masculii de mistreți vânați în zona definită ca zonă de mare risc și 400 de lei pentru fiecare set de organe de la femelele de mistreț vânate în zona definită ca zonă de mare risc.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor susține că a solicitat suplimentarea bugetului cu ocazia rectificării bugetare preconizate, cu suma de 212,272 milioane lei. Prin urmare, Guvernul a prevăzut în proiectul de rectificare bugetară sumele suplimentare necesare, însă din cauza întârzierii obținerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptată la timp.

În aceste condiții, pentru asigurarea fondurilor imediat necesare plății despăgubirilor, ANSVSA a solicitat MFP suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament și credite bugetare de la alți ordonatori, în sumă de 40 milioane lei, fonduri care vor fi alocate în cel mai scurt timp.

"În același timp, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat, începând cu data de 10 iunie 2018, procedurile pentru elaborarea și transmiterea către Comisia Europeană a aplicației pentru aprobarea grantului de finanțare și a cererii de plată în conformitate cu prevederile Deciziei CE 2015/144. Până la data de 10 august 2018, ANSVSA a comunicat serviciilor de specialitate ale Comisiei Europene costurile estimate pentru acordarea de despăgubiri pentru animale și produse, precum și costurile operaționale (sacrificare, transport, distrugere a carcaselor, dezinfecție a unităților, distrugere a furajelor, etc) care au fost realizate. Toate aceste informații vor fi actualizate și comunicate Comisiei din două în două luni", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Pe baza informațiilor comunicate de ANSVSA, în aproximativ două luni de la transmiterea costurilor estimative, Comisia Europeană va adopta o decizie de finanțare care va defini condițiile de implementare: costurile eligibile și cuantumul acestora, precum și posibilitatea acordării unor plăți în avans. Decizia de finanțare va fi ulterior adoptată printr-o decizie grant.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4255 secunde