Premieră în istoria României

Persoanelor care au împlinit 70 de ani le va fi luat dreptul la muncă!

3139

Articole de la același autor

La data de 1 ianuarie 2019, în instituțiile, regiile și companiile deținute integral sau majoritar de stat erau încadrate, cu contract de muncă sau raport de serviciu, 5.337.535 de persoane. Dintre acestea, la 1 ianuarie 2020, erau pensionari: 88.134 de persoane cu vârsta egală sau mai mare de 65 de ani și 26.954 de persoane cu vârsta egală sau mai mare de 70 de ani. Întrucât salariile sunt plătite din bugetul statului, iar pensiile din sistemul public de pensii, existența categoriei salariați – pensionari exercită o dublă presiune asupra cheltuielilor statului.

Fenomenul a luat amploare în ultimul deceniu, fiind stimulat de reducerea vârstei de pensionare a unor categorii de bugetari, dar și de anomaliile din sistemul de selecție și angajare a personalului din instituțiile și companiile statului.


Statul intervine în sectorul privat

Guvernul Cîțu și-a propus să pună capăt acestei situații printr-o lege al cărei proiect a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii. Dar dacă intențiile declarate ale guvernanților sunt corecte, textul actului normativ este discutabil începând chiar de la titlu. Proiectul a fost intitulat „Lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare”. Deci se referă la toți pensionarii care vor să-și continue activitatea în sectorul public sau cel privat. Pentru a fi conform cu scopul declarat de guvernanți, firesc ar fi fost ca în denumirea actului normativ să se facă precizarea: „continuarea activității în sistemul public de către…”

Lectura proiectului de lege ne lămurește că nu este vorba de vreo scăpare, că pe lângă intențiile declarate există și altele ce n-au fost divulgate, dar sunt cât se poate de evidente. Iată articolul 1 (1) precizează din capul locului: „Persoanele care desfășoară activități în baza unui contract de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.” Iar articolul 5 (1) vine și întărește, stipulând că: „Persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, sistemului pensiilor militare de stat, beneficiari ai pensiilor de serviciu se pot încadra potrivit legii, pe durată determinată sau nedeterminată, după caz, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.” Este fără echivoc: actul normativ se referă la toate categoriile de pensionari, indiferent de sectorul în care activează, public sau privat, tuturora fiindu-le impusă limita de vârstă de 70 de ani până la care își pot continua activitatea ca salariați.

Împotriva Constituției…

Avem de a face, pe de o parte, cu o intervenție a statului în sectorul privat, iar pe de altă parte cu tentativă de încălcare a prevederilor din Constituția României. La articolul nr. 41 (1), legea fundamentală precizează cât se poate de clar: „Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.” Altfel spus, dreptul la muncă nu poate fi limitat prin lege, în funcție de vârstă. Or prin proiectul de act normativ pus în dezbatere, cetățenilor li se ia dreptul la muncă odată cu împlinirea vârstei de 70 de ani.

Totodată, prin limita de vârstă impusă este afectat accesul liber al persoanelor în vârstă de 70 de ani și peste la o activitate economică, drept stipulat de articolul 45 din Constituția României.



… și a Cartei drepturilor fundamentale a UE

Aceste prevederi contravin, de asemenea, Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consfințește: dreptul la muncă (la articolul 15 - 1) și libertatea de a desfășura o activitate comercială (articolul 16). Mai mult, articolul 21 (1) al actului normativ european stabilește în mod imperativ: „Se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, averea, nașterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală.” Or actul normativ propus de Ministerul Muncii introduce nu doar o limitare privind vârsta, ci și o discriminare în funcție de vârstă.

Ne putem dispensa de septuagenari?

Stimați cititori, tendința la nivel european și mondial este ca, pe măsură ce speranța de viață crește, să se prelungească perioada activă din existența indivizilor umani, nicidecum să se limiteze.

În prezent, România se confruntă cu o criză acută de lucrători calificați în numeroase domenii, din cauza declinului sistemului de învățământ, a migrației interne și externe, a declinului demografic. Sectorul privat are nevoie de profesioniști, de lucrători cu experiență și de aceea apelează tot mai mult la cei ce au ieșit la pensie, unii dintre ei continuându-și activitatea după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Pe de altă parte, în rândul întreprinzătorilor privați sunt numeroase persoane trecute de 70 de ani, asociați, acționari, administratori, manageri, unii dintre ei fiind angajați în firma proprie.

Prin prevederile articolelor 1 și 5 din proiectul de lege în dezbatere, acestor cetățeni ai României li se interzice să mai muncească după vârsta limită de 70 de ani, să câștige un salariu în sectorul privat ori chiar în propria lor firmă.

În România, s-a ajuns la un raport de 1:1 între salariați și pensionari, raport extrem de periculos pentru bugetele statului. Grație pensionarilor care sunt și salariați în sistemul privat, acest raport suferă o corecție pozitivă. Statul român, n-ar trebui să interzică, ci, dimpotrivă să încurajeze pensionarii să lucreze în sistemul privat și după împlinirea vârstei de 70 de ani, dacă sănătatea le permite.

Mediul de afaceri reacționează

Cotidianul „Cuget Liber” a contactat câțiva dintre reprezentanții mediului de afaceri, pentru a le afla opiniile. Ion Dănuț Jugănaru - directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța a declarat că instituția nu este de acord cu interzicerea dreptului la muncă după împlinirea vârstei de 70 de ani, în sectorul privat. În următoarele zile, CCINA va transmite Ministerului Muncii punctul său de vedere privind proiectul de lege aflat în dezbatere publică. La nevoie, dacă textul actului normativ nu va fi modificat și va ajunge în Parlament, CCINA va solicita sprijinul parlamentarilor constănțeni pentru a introduce amendamente.



„În industria navală, chiar la Galați, avem specialiști trecuți de vârsta de 70 de ani, care muncesc în continuare. Se știe că în acest sector ne confruntăm de mai mulți ani cu o criză acută de lucrători. Vom transmite Ministerului Muncii punctul nostru de vedere și vom lua poziție în comisia de dialog social”, a declarat inginerul Gelu Stan, directorul general al Asociației Naționale a Constructorilor de Nave (ANCONAV).



La rândul său, Iulian Gropoșilă - președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a afirmat că organizația va lua poziție față de acest act normativ și îl va face public. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6275 secunde