Persoanele cu pete în cazierul fiscal nu vor putea să-și înregistreze firmele în scopuri de TVA

351
Persoanele cu pete în cazierul fiscal nu vor putea să-și înregistreze firmele în scopuri de TVA - dc172bfb052c76a615918650480e42a7.jpg

Articole de la același autor

În data de 24 mai 2011, în Monitorul Oficial al României, a fost publicat Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1984 din 11 mai 2011 privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA. Actul normativ a fost emis pentru aplicarea prevederilor art. 153 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificată și completată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2010. El stabilește o serie de criterii pe baza cărora să fie condiționată înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile. Pe baza lor, organele fiscale stabilesc dacă persoana impozabilă justifică intenția și are capacitatea de a desfășura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA.
Principalele criterii pe baza cărora se condiționează înregistrarea în scopuri de TVA se referă la:
- existența faptică a spațiilor cu destinație de sediu social/sedii secundare și modalitatea de deținere a acestora, respectiv în proprietate, închiriate/concesionate pe o perioadă mai mică sau mai mare de un an;
- comportamentul anterior al administratorilor sau asociaților societății, respectiv modul în care aceștia au acționat la alte societăți la care au mai avut această calitate, fapt concretizat în eventualele fapte înscrise în cazierul fiscal și starea societăților respective: lichidate, în insol-vență, în inactivitate temporară.
Introducerea acestei măsuri - explică Ministerul Finanțelor - vizează restrângerea accesului persoanelor impozabile care prezintă un risc crescut de fraudă la înregistrarea în scopuri de TVA.
Măsura a fost recomandată și de experții Comisiei Europene, pentru îmbunătățirea administrării acestor persoane și combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale în domeniul TVA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6041 secunde