Performanță a Rompetrol Rafinare. Petromidia, în top 10 rafinării din Europa

739
Performanță a Rompetrol Rafinare. Petromidia, în top 10 rafinării din Europa - rompetrol-1463311958.jpg

Articole recomandate

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat un rezultat net consolidat în valoare de peste 40 mii USD. Compania a menținut, astfel, nivelul pozitiv al rezultatelor obținute de rafinăriile Petromidia și Vega în 2015, un record istoric al ultimilor 11 ani. De asemenea, în anul 2015 a fost atins pragul record de 15.000 tone de materii prime procesate pe zi, cea mai mare cantitate procesată de la punerea în funcțiune a Rafinăriei în 1979. Astfel, compania a trecut pe profit, înregistrând un rezultat net consolidat în valoare de 64,7 milioane USD în anul 2015, conform rezultatelor finale auditate.

"Continuarea evoluției pozitive a rezultatelor financiare și operaționale ale companiei Rompetrol Rafinare reconfirmă succesul strategiilor investiționale sustenabile în industria de rafinare din România ale KMG International și ale unicului acționar KazMunayGas, compania națio-nală de petrol și gaze din Kazakhstan. Reamintim că pe platforma Petromidia investițiile realizate în perioada 2007- 2015 pentru modernizarea și creșterea capa-cităților de producție, precum și pentru alinierea produselor la standardele internaționale de calitate și mediu, depășesc valoarea de 1,4 miliarde USD. Prin performanțele entităților de producție, KMG International își reconfirmă rolul de investi-tor important și constant pentru economia locală", a declarat Senior Vice President KMG International, Azamat Zhangulov.

Rezultatul operațional consolidat (EBITDA) s-a ridicat la aproximativ 35 de milioane USD, pe fondul creșterii cantității de materie primă procesată de rafinăriile Petromidia și Vega (aproximativ 1,3 mi-lioane tone în T1 2016, mai mare cu 3% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015). Asigurând peste 40% din capacitatea de producție a României, rafinăria Petormidia a continuat implementarea programelor de optimizare a proceselor de producție și de eficientizare a operațiunilor derulate de companie.

Potrivit unui clasament al agenției Wood Mackenzie, Petromidia s-a situat în 2015 pe locul 9 din 250 de rafinării din Europa, fosta Uniune Sovietică și Africa privind nivelul de flexibilitate și complexitate și pe primul loc în România. Analiza a luat în considerare indicele Nelson (cadru de referință utilizat pentru a atribui valori rafinăriilor de petrol pe baza nivelului lor de complexitate), flexibilitatea proceselor de prelucrare, investițiile realizate în dezvoltarea instalațiilor de producție, dar și calitatea produselor rezultate în urma rafinării petrolului.

v v v

În T1 2016, rafinăria Petromidia a produs 379 mii tone de benzină, cantitate mai mare cu 18% comparativ cu cea înregistrată în T1 2015. De asemenea, vânzările de carburanți pe piața internă au crescut în volum cu 9%, situându-se în primul trimestru din 2016 la nivelul de 377 mii tone.

Rompetrol Rafinare a exportat o cantitate totală de produse de aproximativ 660 mii tone în T1 2016, nivel similar celui raportat în T1 2015. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României și al doilea exportator la nivel național.

Rompetrol Rafinare SA a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 265 milioane USD în primul trimestru al anului 2016 și aproape 1,4 miliarde USD în anul 2015. KMG International a plătit în perioada 2007 - 2014 mai mult de 12 miliarde USD la bugetul statului român.

v v v

În T1, Rompetrol Rafinare a atins un nivel de 20,7 milioane USD al indicatorului EBITDA, pe fondul creșterii cu 2,8% a producției de carburanți la 996 mii tone, dar și a marjelor pozitive de rafinare înregistrate în primul trimestru din 2016.

De asemenea, volumul vândut de carburanți a crescut cu 1,7% (936 mii tone), atât pe plan intern, cât și regional.

Cifra de afaceri brută a Rompetrol Rafinare a atins 576 milioane USD în trimestrul I 2016 în scădere cu 24% față de aceeași perioadă a anului 2015, fiind influențată în principal de scăderea cotațiilor internaționale ale produselor petroliere în pofida creșterii cantităților de produse vândute.

În T1, rafinăria Petromidia a procesat 1,297 milioane de tone de materie primă, în creștere cu 3,12% față de perioada similară a anului trecut, iar gradul de utili-zare a capacității de rafinare fiind la nivelul apropiat de anul precedent, de 83,27%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2833 secunde