Păzea români! Vine tăvălugul scumpirilor!

644
5
Păzea români! Vine tăvălugul scumpirilor! - atentie-1506965589.jpg

Articole de la același autor

Odată cu venirea toamnei, deasupra economiei româneștis-au adunat nori negri, prevestitori de criză, iar rafalele primelor scumpiri au lovit populația și agenții economici.


Petroliștii au luat-o înaintea Guvernului, majorând prețurile carburanților, iar pe 15 septembrie, Cabinetul Tudose a introdus supraaciza de 9 bani pe litru, dând un nou impuls prețurilor. Pe 1 octombrie a urmat cea de-a doua etapă de creștere, cu 16 bani, a supraaccizei. Prețurile carburanților parcă atât așteptau; au sărit peste pragul de 5 lei.


Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, tot de la 1 octombrie a fost majorat și prețul energiei electrice. Creșterea de 0,03 lei/kWh se traduce printr-o scumpire cu 3,45 lei pentru un consum mediu de 100 kWh, pe lună.


Dar asta nu este tot! Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului. Decizie ar urma să fie luată săptămâna viitoare.


Dinspre sistemul bancar suflă un vânt rece, ce dă fiori de gheață întregii societăți. Indicele ROBOR (rata medie a dobânzilor de pe piața interbancară) a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, respectiv 1,99%. Asta înseamnă că, pe de o parte, creditele viitoare vor fi mai scumpe, iar pe de altă parte, cei ce au deja împrumuturi vor trebui să plătească dobânzi mai mari. 


Toate la un loc, creșterile prețurilor energetice și a costurilor creditării, exercită o presiune uriașă asupra tuturor prețurilor din economie, astfel că în următoarele săptămâni vor urma scumpiri în lanț. De altfel, Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară, a anunțat că trebuie să ne așteptăm la scumpiri de 5-6% a produselor alimentare.


Moneda națională nu se simte nici ea prea bine, pierzând bătălii după bătălii. Drept urmare, pentru a evita un șoc valutar, Banca Națională s-a văzut nevoită să intervină pe piață pentru a menține cursul de schimb sub pragul critic de 4,6 lei pentru un euro. Numai într-o singură lună, rezervele valutare la BNR au scăzut cu 1,6 miliarde de euro. Hemoragia valutară a avut drept scop nu doar frânarea căderii leului, ci și achitarea unor datorii ale statului.


Fiindcă tot veni vorba, trebuie spus că execuția bugetară este pe deficit, cheltuielile statului fiind mai mari decât veniturile. De altfel, de la cheltuielile supradimensionate se trag toate relele.


Politica coaliței guvernamentale de a majora salariile bugetarilor și pensiile peste puterile bugetului a dus nu doar la creșterea deficitului până la 6,5 miliarde lei, la sfârșitul lunii august, și la nevoia statului de a se împrumuta tot mai mult pentru a putea achita salariile, pensiile și ajutoarele sociale, dar a generat multe alte dezechilibre în economie.


Oricât s-ar strădui premierul Mihai Tudose și șefii coaliției guvernamentale, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, să nege realitatea, economia sancționează dur deciziile politicii populiste. Legile obiective ale economiei - spre deosebire de ordonațele și hotărârile de guvern - refuză să respecte programul de guvernare social-democrat. Ba aș spune că îl sabotează. 


Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Mihai Tudose au obosit vânându-i pe cei ce se fac vinovați pentru consecințele negative ale politicii populiste social-democrate. Au căutat țapi ispășitori în rândul băncilor comerciale (care chipurile ascund profitul), al agenților economici (care folosesc munca part-time pentru a frauda bugetul), iar acum îi caută pricină Băncii Naționale ("vinovată" de creșterea ROBOR și deprecierea leului).


Dar toate astea nu opresc deficitul bugetar să crească, investițiile în infrastructură, spitale și școli să dispară, finanțarea europeană să se oprească la granița României, leul să se deprecieze, dobânzile să crească, iar prețurile să se umfle. Dacă scăpăm în lunile următoare, cu o inflație de numai 2 - 3%, putem fi fericiți.


Dar ceea ce e mai rău încă nu a venit. Când se va trece la plata defalcată a TVA și la transferul contribuțiilor de la angajator la angajați, vom avea parte nu doar de o criză economică în toată regula, dar și de una socială. Sindicatele, deja, sunt în stradă și protestează. Puțin mai lipsește ca toți românii să iasă în stradă. 


Comentează știrea

DODO
3 octombrie 2017
la ce va asteptati ?

cu o guvernare fara orizont economic , cu program bazat pe promisiuni fara acoperire improvizat facut pe genunchi cu ministrii numiti politic care nu au habar de ceea ce trebuie sa faca in afara de a asculta orbeste de tatucul Dragnea cu imprumuturi colosale care nu se regasesc in productie atunci este clar ca ne prabusim Nu a trecut un an si haosul se vede Sigur ne paste soarta Greciei doar ca pe noi nu ne va putea salva nimeni asa cum au facut-o pentru aia ( ca erau in euro ) Viitorul este sumbru !

cal alb
3 octombrie 2017
anti PSD

Multumim PSD ! O meritam !

stan
3 octombrie 2017
psd putinist

Cand partidul rosu, PSD, asteapta ca lumina sa vina de la rasarit avem situatia de azi. PSD urmareste desprinderea Romaniei de UE si NATO. Rusia jubileaza.

Sindbad
3 octombrie 2017
Stalin și poporul rus...

Prostimea nu conștientizează oricum. Ei doar dau din coadă la vederea colivei (pomenilor). El știe doar că i-a mărit Dragnea pensia/salariul. A zis Tudose la RomaniaTV, Tăriceanu a zis că el nu a observat nicio mărire, a confirmat și Antena3 într-un sondaj realizat de Pieleanu și dezbătut de Gâdea și Ciuvică. In rest, e bine, mergem în cap. Ne mai întrebăm de ce la C-ța nu se întâmplă nimic, cu excepția dezvoltării cartierului majoritar de țigani și furtului banului public de gruparea infracțională de la Consiliu și primărie.

Nazu
3 octombrie 2017
Opinie

Se măresc și pensiile mici și uite așa mai face PSD 3 milioane de alegători.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4684 secunde