Patru din zece români s-ar simţi confortabil să plătească cu telefonul mobil sau cu ceasul

114
Patru din zece români s-ar simţi confortabil să plătească cu telefonul mobil sau cu ceasul - 1-1599659307.jpg

Articole recomandate

Patru din zece români s-ar simţi confortabil să îşi lase cardurile acasă şi să plătească cu telefonul mobil sau cu ceasul, românii aflându-se pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte preferinţa puternică pentru multiple opţiuni de plată, arată cel mai recent sondaj internaţional ING, potrivit Agerpres.


Potrivit sursei citate, la sondaj au răspuns 13.000 participanţi din 13 ţări europene.


Aproximativ 43% dintre români preferă să aibă acces la cât mai multe opţiuni de plată, deşi nu le folosesc activ pe toate. Românii sunt urmaţi de turci (41%) şi spanioli (31%), iar cei mai rezervaţi faţă de gama extinsă de opţiuni de plată s-au arătat olandezii (28%), belgienii (26%) şi francezii (22%).


Sondajul mai relevă faptul că, în medie, europenii folosesc între patru şi şase modalităţi de plată. Similar, 40% dintre români au declarat că s-ar simţi confortabil să îşi lase cardurile fizice acasă şi să plătească cu telefonul mobil sau cu ceasul, plasându-se pe locul doi, la nivel european, după turci (57,8%). La polul opus, belgienii (20%) şi olandezii (22%) se simt cel mai puţin confortabil fără cardurile fizice.


În acelaşi timp, peste 40% dintre români, comparativ cu media europeană de 30%, susţin că îşi iau cu ei cardul fizic, ca opţiune de rezervă, însă aleg să plătească cu telefonul mobil. Astfel, românii se situează tot pe locul doi şi privind această tendinţă, după turci (49%), iar pe ultimele locuri se regăsesc austriecii (15%) şi belgienii (19%). Totodată, jumătate dintre români spun că folosesc mai puţin numerar de când au început să utilizeze plăţile mobile şi aproximativ 22% dintre români susţin că ar prefera să nu mai existe banii cash.


"Putem face o paralelă între deschiderea cu care o parte a populaţiei asimilează cele mai noi opţiuni de plată şi evoluţia vânzărilor cu amănuntul în mediul online care a atins noi maxime istorice în această perioadă, România fiind una dintre foarte puţinele ţări din Europa unde vânzările online au continuat să crească şi după ce restricţiile din contextul pandemiei au început sa fie ridicate. Credem că tendinţa de renunţare treptată la numerar va începe să prindă mai multă tracţiune şi în România, pe măsură ce noile metode de plată şi economisire îşi vor demonstra avantajele - securitatea sporită a tranzacţiilor, o mai bună evidenţă a cheltuielilor, dar şi posibilitatea de a economisi recurent", a declarat Valentin Tătaru, economist în cadrul ING Bank România.


Plăţile în numerar se află încă în topul preferinţelor românilor, în funcţie de valoarea cumpărăturilor. Aşadar, pentru micile cumpărături zilnice, 54,7% dintre români preferă să plătească cash, comparativ cu media europeană de 41%, fiind depăşiţi doar de austrieci (57%) şi nemţi (59%), iar în opoziţie, se află polonezii (21%). Dacă valoarea este mică, respondenţii declară că plata cu bani cash este o modalitate mai rapidă şi simplă. Pentru cumpărăturile cu valoare ridicată, 70% dintre români preferă, însă, să plătească cu cardul, din motive de siguranţă.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.7263 secunde