Patronatele din HoReCa vor să fie deconectate de la rata incidenţei

512
Patronatele din HoReCa vor să fie deconectate de la rata incidenţei - patronateledinindustria-1618334837.jpg

Articole de la același autor

Federaţia din industria ospitalităţii (FIO) solicită Guvernului deconectarea HoReCa de la rata incidenţei de orice fel de la 1 iunie 2021. Ei spun că până la această dată vor fi vaccinaţi 90% dintre angajaţii din domeniu, iar la nivel naţional vor fi cinci milioane de persoane imunizate. Federaţia a avut numeroase consultări cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii din industria ospitalităţii şi au găsit împreună şapte propuneri importante. Cea mai importantă cerinţă este de a deconecta sectorul HoReCa de la rata incidenţei de orice fel, deoarece nu există studii concrete care să demonstreze că rata de creştere a îmbolnăvirilor este legată de funcţionarea restaurantelor. Ei propun un program de funcţionare restrâns în interiorul locaţiilor şi pe terase, un grad de ocupare al meselor de 50%, un număr maxim de ocupanţi la masă de şase persoane. Federaţia mai propune elaborarea unui ghid strict de condiţii de funcţionare pe perioada pandemiei, ghid care va fi adus la cunoştiinţa actorilor din domeniul HoReCa şi să recomande respectarea lui. Cine nu va respecta condiţiile din ghid va suporta sancţiuni drastice financiare sau le va fi suspendată activitatea. O altă propunere se referă la reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii, cât şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi concomitent. Reprezentanţii FIO mai solicită introducerea unei facilităţi fiscale pe salarizare şi creşterea salariului minim, similare celei din sectorul construcţiilor. Ei propun introducerea unui plafon de 3.000-3.500 de lei şi acordarea unor reduceri şi scutiri de taxe pe muncă, la fel cum s-au acordat în sectorul construcţiilor pe o perioadă de cinci ani. O a cincea propunere este de a se reduce TVA pentru livrarea preparatelor alimentare de la 9% la 5% şi să se reducă cu 50% a tuturor taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2021-2022. Totodată, se mai solicită rambursarea rapidă a creanţelor reprezentând TVA, deblocarea Măsurii 2 şi remedierea situaţiei aferente Măsurii 3 şi amânarea ratelor la credite precum şi regândirea procesului de eşalonare a datoriilor provenite din taxe şi impozite, dar şi suspendarea executărilor silite pentru cei afectaţi de aceste restricţii pentru anul 2021. Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii este reprezentată de Horetim Timişoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanţa, Asociaţia Horeca Oltenia, Dolj, Asociaţia HoReCa Bacău, Asociaţia Patronală Horeca Argeş şi Organizaţia Patronală a Cârciumarilor Braşoveni. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8785 secunde