Parlamentul a aprobat plafonarea preţurilor la energie şi gaze. Cine beneficiază de noua lege

1624

Articole de la același autor

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 27 octombrie, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) privind compensarea creşterii preţurilor la energie. Măsurile se vor aplica începând cu 1 noiembrie după ce legea va fi promulgată de preşedintele României.

Această lege este mult aşteptată de peste șase milioane de români și de ea ar urma să beneficieze nu numai clienţii casnici, dar şi alte categorii de consumatori, cum ar fi IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, creşe, biserici şi ONG-uri. Reducerile vor fi aplicate în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 şi vor apărea direct în facturi din luna decembrie, fără ca oamenii să mai facă vreun demers.

„Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie! Asta datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români”, a dat asigurări ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Astfel, preţurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică şi la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi cu cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale. Totodată, TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.



Consumatorii vulnerabili vor putea suspenda plata facturilor


Deputaţii au mai decis ca Guvernul să aloce primăriilor o subvenţie pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în valoare de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

OUG nr.118/2021 mai prevede pentru ce consum vor fi aplicate noile măsuri. În cazul energiei electrice se aplică consumatorilor casnici care au un consum de 1.500 kWh, alocat în tranşe lunare, iar pentru gaze naturale, echivalentul în kWh a 1000 m3 sau 10.6 kWh/metru cub. Se admite o abatere de maximum 10%. În cazul consumatorilor vulnerabili, pe perioada aplicării OUG 118/2021, la cerere, se poate suspenda obligaţia de plată a facturilor, pentru o lună sau maximum şase luni, fără costuri suplimentare. Consumatorii trebuie să mai ştie că se aplică compensarea facturilor pentru cei care au contracte de furnizare de gaze naturale mai mari decât preţul de referinţă de 125 lei/MWh. Specialiştii în energie sunt de părere că discrepanţa între măsurile alocate la energia electrică sunt mai mari decât cele pentru gazele naturale, deşi impactul facturii la energia electrică în bugetul unei familii este mult mai mic decât impactul facturii de gaze în sezonul rece. Rămâne de văzut ce facturi ne va aduce Moş Crăciun în luna decembrie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5693 secunde