"Parcul natural" din mijlocul Constanței așteaptă inițiativa Oil Terminal și a administrației locale

1612

Articole de la același autor

Puțini locuitori ai străvechii cetăți Tomis au aflat că în mijlocul orașului, chiar în coasta Gării Constanța a crescut o pădure. Duminică, însoțit de fotoreporterul Octavian Dragomir, am vizitat "tărâmul uitat", de dincolo de liniile de calea ferată. 


La capătul străzii Justiției (un drum pietruit, de țară), ne-au întâmpinat câteva locuințe cochete, ascunse după garduri înalte, menite a le apăra de privirile indiscrete, dar mai ales de hoți. După numai o sută de metri, locul civilizației l-a luat natura sălbatică. Ne-am trezit în mijlocul unei tinere păduri de arbori și arbuști, în vârstă de numai șase ani. Din loc în loc, verdele crud al vegetației era pătat de cenușiul unor ruine. 


"Aici au fost atelierele și casele de serviciu ale întreprinderii Energia", ne lămurește un trecător. 


Drumul șerpuiește printre perdelele de arbuști și ne scoate în apropierea unei construcții metalice, din care se aud lătrături. Este un "hotel pentru câini", ne lămurește un paznic. "Prietenii omului" sunt găzduiți pe perioada cât stăpânii lor sunt plecați în concediu. 


În sfârșit, am ajuns la ținta călătoriei noastre. Depozitul petrolier dezafectat al secției "Platforma Nord II", din cadrul companiei Oil Terminal. Aici, pe o suprafață de 40 hectare, au fost 50 de rezervoare petroliere cu capacitatea totală de 200.000 tone.


Cele mai multe dintre ele au fost construite imediat după Primul Război Mondial și au aparținut companiei petroliere "Astra Română". În 1948, în baza Legii naționalizării (nr. 119), au fost trecute în proprietatea statului român. Începând din 1992 - 1993, rezervoarele respective au început să fie scoase din exploatare.


În prezent, n-au mai rămas decât căminele rezervoarelor (cămășile din cărămidă sau beton), fundațiile și, ascunsă în subteran, mulțimea șerpuitoare a conductelor. 


Mult timp s-a crezut că, din cauza îndelungatei istorii petroliere, terenul depozitului ar fi contaminat cu reziduuri. Dar iată că natura luxuriantă contrazice ipoteza, demonstrând că pământul e gras și curat. 


Cele 40 de hectare de teren s-au transformat, în numai șase ani, într-un imens parc natural, cu pajiști de ierburi grase și flori de câmp multicolore, cu livezi de corcoduși și nuci, cu perdele de rășinoase și arbuști. Ici-colo, iedera a început să îmbrace zidurile fostelor rezervoare petroliere, făcându-le să dispară, treptat, sub verdeață. 


Imensitatea verde e populată cu sălbăticiuni. "Pe aici trăiesc mulți fazani și arici - povestește un paznic. Uneori, îi vezi ieșind la drum, în cârduri". 


"Opinia mea este că statul român - proprietarul acestui depozit petrolier dezafectat ar trebui să ia decizia de a valorifica cele 40 de hectare de teren. Banii obținuți ar putea fi folosiți exclusiv pentru retehnologizarea instalațiilor și dezvoltarea companiei Oil Terminal", afirmă directorul general Sorin Ciutureanu. 


Stimați cititori, natura ne-a arătat, deja, care ar trebui să fie destinația acestui teritoriu. "Fostul depozit petrolier ar trebui curățat de ruine și de conductele subterane și transformat într-un parc, cu terenuri de sport și de joacă - este de părere Gabriel Daraban, directorul general adjunct al companiei.


În parteneriat cu Oil Terminal, autoritatea locală poate accesa finanțare europeană pentru defrișarea instalațiilor industriale și amenajarea spațiilor verzi". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Iulie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Marţi, 10 Aprilie 2018
Stire din Economie : Meridianele economiei
Pagina a fost generata in 0.5358 secunde