Parcul eolian de la Fântânele și Cogealac, cel mai mare din Europa

6146
Parcul eolian de la Fântânele și Cogealac, cel mai mare din Europa - f2fcaff2a0108d79b786b9a6d289a8ae.jpg

Articole de la același autor

Ieri, șantierul parcului eolian CEZ de la Fântânele și Cogealac și-a deschis porțile pentru presă. Prima etapă a proiectului va fi finalizată în primăvara anului viitor, când vor fi puse în funcțiune 34 de turbine eoliene.

Parcul eolian CEZ de la Fântânele și Cogealac va fi cel mai mare din Europa. El se întinde pe o suprafață de 600 de hectare. Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 1,1 miliarde euro.
Parcul energetic va fi construit în trei etape. Prima va consta în construirea a 34 de turbine eoliene, în zona de est a localității Fântânele. Cele 34 de turbine vor fi puse în funcțiune, cel mai probabil, în martie 2010.
A doua etapă constă în construirea celor 105 turbine, în zona de vest a comunei și punerea lor în funcțiune, în iunie 2010. În ultima etapă, vor fi montate 101 turbine în apropierea comunei Cogealac. Din cauza problemelor cu primăria din Cogealac, finalizarea proiectului a fost amânată pentru sfârșitul anului viitor.
Până în prezent, cei peste 400 de muncitori de diferite naționalități (români, cehi, francezi, germani, americani, etc.) au montat 7 astfel de turbine eoliene, nefuncționabile însă. Ieri, s-a început turnarea fundației pentru cea de-a 96-a turbină eoliană.
"De la primele săpături și analize ale solului și până la montarea elicei trec aproximativ 70 - 80 de zile, perioada depinzând de vreme. Armarea fundației durează 4 zile, se toarnă beton în 10 ore și pentru a face o fundație stabilă pentru turnul care sprijină elicea, trebuie să mai aștepți 50 - 60 de zile. Instalarea propriu-zisă a turbinei durează doar 5 zile", a declarat inginerul Gabriela Nistor, responsabilă cu turnarea fundațiilor turbinelor eoliene.
Odată finalizat proiectul, parcul eolian va avea capacitatea de a produce energie egală cu cea a unui reactor de la Cernavodă (600 megawati). Doar o turbină eoliană va putea produce 2,5 megawati.
Turnurile înalte de 100 metri, care sprijină elicea și generatorul au fost construite în Germania și în China, de către firma americană GE Energy. La generatorul montat la capătul turnului, există o serie de instrumente de analiză a vântului și de rotire a turbinei cu până la 720 de grade, astfel încât să poată funcționa în mod eficient. Turbina eoliană va începe să producă energie de la o viteză a vântului de 3 metri pe secundă.
"Pentru a putea racorda sistemul la Electrica, construim 4 substații de transformare a energiei produse în parcul eolian. Practic, în prima fază, în substație, va fi ridicată tensiunea energiei de la 33 de kilovolți la 110 kilovolți. Apoi, stația principală va ridica tensiunea la 400 de kilovolți, pentru a putea fi folosită de compania de furnizare a electricității din România. Toate stațiile de transformare au tehnologie Siemens, de ultimă generație", a precizat Gheorghe Iordache, responsabilul cu partea electrică a parcului eolian CEZ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4088 secunde