Overdraftul sau descoperirea în fața băncilor

7229

Articole de la același autor

Overdraftul sau descoperitul de cont ar trebui să fie extrem de simplu de contractat. Teoretic, dacă ești angajat la o firmă și iei salariul pe card, atunci banca în cauză îți acordă overdraftul imediat. Pe baza unei convenții între firma angajatoare și bancă, solicitantul va primi un credit fix - de regulă contravaloarea a 3 - 6 salarii -, pentru care va plăti lunar o dobândă, aplicată sumei pe care a ales să o scoată de pe card.

Birocrație inutilă
La acoperirea creditului, overdraftul se încheie. De asemenea, dacă angajatul schimbă locul de muncă, va trebui să achite integral datoria. Nu în ultimul rând, modalitatea de obținere se presupune că este simplificată dramatic, întrucât banca are deja toate datele salariatului.
DAR, de birocrație și alergătură inutilă nu scapă nimeni. În mod ideal, dacă mergi la bancă doar cu cartea de identitate, ar trebui să primești descoperirea de card. Și asta pentru că băncile au toate datele și există angajați care se ocupă special de firma la care lucrezi. La o simplă introducere în sistem a numelui tău, banca vede exact ce salariu iei, de când îl iei și cât timp vei mai lua, unde stai și ce alte datorii lunare mai ai. Nimic nu este însă așa simplu.
Cele mai multe bănci îți cer o adeverință de venit, deși se știe clar cât câștigi. Apoi e nevoie de o factură la utilități. De ce? De chestie. Nu îi ajută cu nimic. Este doar o modalitate de a verifica adresa de pe buletin. Dacă totuși banca verifică faptul că lucrezi la societatea X și că iei un salariu, atunci ce sens mai are să îți controleze adresa? Este o măsură de prevenire a falsului în acte, în cazul excepțional în care clientul diabolic se dă drept angajat al unei firme și a reușit să păcălească tot personalul administrativ, făcând rost de o adeverință de venit cu semnături, ștampile și numere de înregistrare și fiind plătit de cel puțin trei luni (!!!). Oricum, presupunând că nu mai stai la adresa de pe buletin și duci o factură la electricitate a părinților, ce se mai întâmplă?

Gradul de îndatorare ajunge la 70%
Trecând peste birocrația standard, cei care își fac descoperit de cont trebuie să învețe să își lase în fiecare lună bani pe card, care să acopere valoarea dobânzii și comisioanelor percepute de bancă.
Spre exemplu, la BRD, clienții se pot îndatora în proporție de 70%, urmând să plătească apoi o dobândă anuală de 23%. Comisionul de administrare este de 0,5 euro pe lună. Numărul maxim de salarii acordate este fie trei, fie șase. În ultimul caz, este nevoie și de încheierea unui protocol cu banca.
La Raiffeisen Bank, poate fi luat un credit în valoare de maximum trei salarii. Dobânda este de 22%, pentru sume mai mici de 700 lei, 19,9% pentru sume cuprinse între 700 și 1.400 lei și 18% pentru sume mai mari de 1.400 lei. Comisionul de administrare este de 1,5 lei.
La BCR, suma maximă care poate fi contractată este de 5.000 euro, în limita șase salarii. Dobânda este de 20%, dacă există protocol cu banca, sau de 22%, în lipsa protocolului. Comisionul este de 1,75 lei/lună.
La Bancpost, constănțenii pot lua o descoperire de card de cel mult 15.000 euro, în limita a 7 sau 12 salarii. Gradul de îndatorare este mai mic, de 65%, iar dobânda este de 19,75% (fără convenție cu banca) sau 14% (convenție). Nu se percep comisioane suplimentare.
La Alpha Bank, clienții pot lua până la șase salarii, dobânda fiind de 19%. De asemenea, nu se plătesc alte comisioane.
La Banca Transilvania, suma maximă acordată este de 3.500 euro, calculată ca trei sau șase salarii. Dobânda este de 19% (fără convenție) sau de 17,5% ( cu protocol). Gradul de îndatorare maxim este de 70%.

Atenție la penalizări!
Cele mai multe bănci retrag dobânda și comisioanele din contul clientului la finele fiecărei luni. Dacă nu sunt bani suficienți pe card, se va aplica o dobândă de penalizare, care variază de la o bancă la alta (25% la Alpha Bank și MKB Romexterra, 35% la CEC Bank ). De asemenea, există și plafoane zilnice ale tranzacțiilor, pentru protejarea investițiilor. Spre exemplu, la Banca Transilvania plafonul zilnic este de 9.000 lei. La Alpha Bank există mai multe praguri: 4.000 lei pentru retrageri de numerar în țară, 2.000 lei pentru retrageri de numerar în străinătate, 6.000 lei pentru plăți la comercianți și 900 lei pentru plăți online. Pentru sume mai mari, clienții pot merge direct la ghișeele băncii.
Nu în ultimul rând, există bănci care solicită și rambursarea lunară a unui procent din împrumut. La Bancpost și la CEC Bank clienții trebuie să plătească băncii 2,5% din împrumut, în fiecare lună. Avantajul este dobânda mai mică, de 14%.
Cei interesați trebuie să ia în calcul faptul că overdraftul nu este un credit clasic de nevoi personale. Nu se plătesc rate pe o perioadă fixă, ci se achită doar dobânda aplicată sumelor retrase. În caz că beneficiarul schimbă locul de muncă, poate negocia cu banca rambursarea în rate a împrumutului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9671 secunde