OUG cu dedicație pentru Daewoo-Mangalia

335
OUG cu dedicație  pentru Daewoo-Mangalia - ougcudedicatie-1531841593.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru completarea articolului 1 din OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Potrivit actului normativ:

"Sunt exceptați de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență operatorii economici care se încadrează în prevederile art. 2, pct. 2 ca urmare a faptului că acționarul privat nu mai deține participația majoritară și deține capacitatea financiară și tehnică necesară dezvoltării obiectului de activitate al operatorului, caz în care i se poate încredința conducerea executivă a societății, controlul managerial și/sau operațional al acestuia, în condiții de eficiență economică cu asigurarea de know-how, a portofoliului de clienți și a forței de muncă".

Inițiatorul proiectului se ferește să divulge numele societăților comerciale cărora le este destinată ordonanța de urgență, singura precizare fiind cea din referatul de susținere a actului normativ: "Finalizarea negocierilor prin care statul român ar deține o participație majoritară la întreprinderile publice prevăzute la art. 2, pct. 2 din OUG nr. 109/2011." Or, după cum o demonstrează un comunicat al Ministerului Economiei, singura companie pentru care s-a finalizat o astfel de negociere este Daewoo - Mangalia Heavy Industries. Conform înțelegerii, olandezii de la Damen ar urma să cumpere de la sud-coreeni participația de 51% de la Daewoo – Mangalia și să cedeze 2% statului român, care, astfel, va deveni acționar majoritar. În schimb, conducerea executivă a companiei va reveni olandezilor.

În prezent, prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă reprezintă o piedică în calea acestui aranjament și, probabil, din acest motiv Ministerul Economiei a apreciat ca fiind necesară modificarea actului normativ.

Se pune întrebarea dacă aceas-tă manoperă legislativă este constituțională. Are Guvernul României dreptul să emită ordonanțe de urgență cu dedicație, care să vizeze un singur agent economic?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2696 secunde