Organizațiile non-guvernamentale solicită promulgarea Legii de majorare a indicatorului social de referință

180
Organizațiile non-guvernamentale solicită promulgarea Legii de majorare a indicatorului social de referință - organizatiilesolicitapromulgarea-1609168292.jpg

Articole recomandate

Organizațiile care fac parte din Campania pentru Muncă și Viață Decentă au adresat o scrisoare deschisă președintelui României, solicitându-i să promulge Legea de majorare a indicatorului social de referință (ISR). Ei îi reamintesc șefului statului că, în data de 25 noiembrie 2020, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea PNL depusă împotriva legii care majorează acest indicator.

„Vă reamintim, domnule președinte, că valoarea indicatorului social de referință nu a fost ajustată niciodată din anul 2008, în ciuda creșterii indicilor prețurilor de consum, dar și a nivelului salarial din România – se spune în scrisoare. Datele Institutului Național de Statistică ne arată că din decembrie 2008 și până în decembrie 2019, indicele creșterii prețurilor de consum s-a majorat cu 137%.



Subliniem, de asemenea, că în anul 2012, când s-a decis că ISR va deveni unitatea de referință în raport cu care se vor stabili cuantumurile beneficiilor de asistenţă socială, valoarea ISR reprezenta 75% din salariul minim brut garantat în plată la nivelul anului respectiv (700 de lei). În momentul de față, valoarea ISR reprezintă mai puțin de 25% din valoarea salariului minim lunar brut. Stagnarea valorii acestui indicator a dus la scăderea indemnizațiilor de șomaj la doar 24% din salariul lucrătorilor, un nivel care nu asigură o protecție reală în cazul piederii temporare a locului de muncă.


Creșterea decalajului dintre valoarea ISR și salariul minim a condus la o degradare continuă a calității protecției sociale. În acest moment, eficiența reducerii sărăciei este extrem de scăzută – doar 15% dintre persoanele care trăiesc în gospodării aflate sub pragul sărăciei monetare evită situația de sărăcie prin intermediul prestațiilor sociale. În plus, doar o cincime dintre copiii care trăiesc în gospodării cu venituri mici pot evita sărăcia ca rezultat al transferurilor sociale în România, în comparație cu 40% în medie în UE.


Domnule președinte, vă reamintim că în ciuda unor mituri populare, România are printre cele mai mici cheltuieli cu protecția socială din întreaga Uniune Europeană, deși are cea mai înaltă rată a sărăciei.


Cheltuielile pentru excluziune socială reprezintă doar 0.1% din PIB față de media UE de 0.6% (în 2017). Ne-majorarea ISR reprezintă o condamnare la sărăcie a milioane de români a căror supraviețuire depinde de gestul și responsabilitatea dumneavoastră.


Cheltuielile cu protecția socială nu sunt o pierdere la buget, așa cum se spune adesea, ci reprezintă o investiție în oameni. Un studiu recent ne arată că majorarea ISR va avea un efect benefic și pentru economie, nu doar pentru oameni. Astfel, studiul arată că o creștere etapizată a indicatorului social de referință la 1.200 de lei, așa cum propune legea pe care vă cerem să o promulgați, ar rezulta într-o creștere de 0,99% din PIB a cheltuielilor bugetare, dar ar avea drept rezultat un câștig economic estimat de 0,9% din PIB.


Domnule președinte, majorarea ISR va avea efecte benefice atât din punct de vedere social, cât și economic. Prin urmare, vă rugăm să acționați în interesul celor mai vulnerabile categorii, dar și în interesul general al țării, promulgând legea de majorare a ISR.”


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3757 secunde