Oile crescătorilor din Dobrogea au intrat în atenția francezilor

654

Articole de la același autor

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor - Palas din Constanța a primit ieri, 5 iunie 2019, vizita unor reprezentanți ai asociațiilor profesionale și ai unor organisme de selecție a ovinelor, din Franța. Întâlnirea de la institutul constănțean a fost organizată în colaborare cu Asociația Crescătorilor de Ovine din Dobrogea. 


"Evenimentul are loc în perspectiva colaborării dintre România și Franța în domeniul creșterii ovinelor și caprinelor", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", directorul institutului, Radu Răducu. 


Oaspeții francezi au putut admira, în cadrul unei expoziții, exemplare de oi din rasele de carne create de institutul constănțean. Mai apoi, în aulă, au fost prezentate performanțele raselor românești de ovine și au avut loc discuții între oaspeții francezi și fermierii români. 


"Importantă în această vizită este prezența reprezentanților organizaților franceze care se ocupă de selecția ovinelor. Orice activitate de cercetare pentru ameliorarea unor însușiri morfo-productive presupune o selecție riguroasă.
Francezii și-au exprimat interesul față de noi, întrucât România deține un patrimoniu genetic numeros și foarte valoros. La aproape 12 milioane de capete de ovine, câte deține agricultura națională, există posibilitatea să se facă lucruri deosebite privind calitatea producției. Pe de altă parte, în Europa este foarte bine cunoscută tradiția românească în domeniul creșterii oilor. 


Delegațiile de cercetători francezi care ne-au vizitat de-a lungul timpului au văzut că la institutul nostru s-au creat rase românești cu calități morfo-productive deosebit de valoroase și care răspund nevoilor pe care le are Franța în domeniu producției de carne. Le-au atras atenția Merinosul de Palas, Rasa de carne Palas, Rasa prolifică Palas, pentru că au la bază și rase franțuzești de calitate. Mai mult, francezii au fost impresionați de corectitudinea cu care se lucrează și de maniera în care noi am proiectat și realizat aceste rase. Deci, în creșterea interesului francezilor, activitatea institutului nostru a jucat un rol important.


Întâlnirea de astăzi este premisa unei viitoare colaborări economice. Institutul nostru, spre exemplu, poate livra exemplare de ovine din rase de carne valoroase, care sunt adaptate la clima din Franța, climă ce nu se prea deosebește de cea a României. Dar mai important mi se pare să se pună bazele unor relații comerciale cu crescătorii români", a afirmat Radu Răducu.
Delegația franceză și-a continuat vizita la baza de export de la Midia și la o fermă din comuna Baia, județul Tulcea. Anterior, făcuse o vizită la Bran, la Federația Crescătorilor Oilor de Munte și la un abator specializat în sacrificarea ovinelor. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 26 Septembrie 2016
Stire din Economie : Începe Festivalul Oierilor
Pagina a fost generata in 1.243 secunde