€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:
Veste bună pentru acționari

Oil Terminal împarte dividende de peste 4,5 milioane de lei

Ştire online publicată Joi, 26 Aprilie 2018. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
În anul 2017, compania Oil Terminal din Constanța a obținut un profit net de 5.478.961 lei. În ședința din 25 aprilie 2018, adunarea generală a acționarilor a decis repartizarea lui, după cum urmează: la rezerva legală - 286.751 lei; la alte rezerve reprezentând facilități fiscale prevăzute de lege - 179.857 lei; pentru participarea salariaților la profit - 501.235 lei; pentru dividende cuvenite acționarilor - 4.511.118 lei; pentru sursa proprie de finanțare: 0 lei. Acționarii au aprobat un dividend brut pe acțiune de 0,00774534 lei.

Având capital majoritar de stat, compania este obligată, prin lege, să repartizeze 90% din profitul net pentru plata dividendelor. Drept urmare, pentru finanțarea propriei activități și a investițiilor nu îi mai rămâne nicio lețcaie, fiind nevoită să se împrumute la bănci și să achite dobânzi tot mai mari.

★ ★ ★

În cadrul ședinței, s-a luat act de solicitarea acționarului Broadhurst Inv. Ltd. de renunțare, de comun acord, la litigiile aflate spre soluționare pe rolul instanțelor de judecată. De mai mulți ani, acest acționar minoritar a dus un adevărat război de hărțuire împotriva companiei Oil Terminal din Constanța, încercând să blocheze deciziile adunării generale a acționarilor și consiliului de administrație. Zecile de litigii inițiate de „acționarul ostil”, cum a fost etichetat de conducerea companiei, au eșuat în instanțele de judecată.

În cele din urmă, Oil Terminal și-a ieșit din pepeni și l-a dat în judecată pe minoritarul Broadhurst, solicitând instanței să dispună: încetarea abuzului de minoritate; plata sumei de 1.294.903 lei cu titlu de daune materiale (reprezentând cuantumul dividendelor datorate și neplătite acționarului majoritar pentru perioada cât nu s-a putut efectua majorarea capitalului social, cerută de lege); plata sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale.

Solicitarea lui Broadhurst de a se renunța, de comun acord, la procese, demonstrează că minoritarul a cam băgat-o pe mânecă și se teme de mâna lungă a legii. Rămâne de văzut dacă Oil Terminal va renunța la a-l pune la punct, odată pentru totdeauna, pe „ostilul” Broadhurst și la recuperarea pagubei.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.815 secunde