Ofertele on-line ale fermierilor de la malul Mării Negre câștigă tot mai mulți clienți

754

Articole de la același autor

Sistemul REKO, de desfacere și vânzare a produselor direct de la producătorul local la consumator, prin intermediul unor platforme electronice online, rețele sociale, aplicații este tot mai răspândit în Europa, iar în timpul pandemiei Covid-19 a luat o deosebită amploare.

Modelul de desfacere presupune organizarea unor grupuri sau comunități de producători locali și consumatori pe o platformă online, unde producătorii își listează oferta de vânzare în mod regulat, iar consumatorii interesați plasează comenzile. Ulterior, producătorii și cumpărătorii se întâlnesc la un anumit loc și timp prestabilit unde au loc livrarea și plata produselor. Relațiile de comerț sunt directe, independente (fără intermediari) și în avans, la distanță, prin intermediul mijloacelor electronice.

Avantajele sistemului REKO

Avantajele sistemul REKO sunt numeroase, atât pentru producători, cât și pentru consumatori. Aceștia din urmă au oportunitatea să comande o varietate de produse locale proaspete, de calitate, direct de la producători, fără costuri suplimentare de livrare. Cele mai multe dintre aceste produse nu pot fi găsite în piețele agro-alimentare și cu atât mai puțin în hiper-market-uri. La rândul lor, producătorii au posibilitatea să își vândă marfa în avans, printr-un sistem eficient, simplu și nebirocratic.

Nu în ultimul rând, sistemul permite ambelor părți integrarea într-o comunitate locală de producători și cumpărători cu aceleași interese, un schimb de informații ușor și transparent, o legătură directă între producător și consumator.

Grupurile de producători de la malul Mării Negre

La malul Mării Negre, printre cele mai cunoscute grupuri RECO de pe Facebook se numără: „Țăranii dobrogeni” și „Fermierii dobrogeni”.

„Ne place să credem că suntem o comunitate de țărani cinstiți, veritabili, care vor schimba mentalitățile, iar cuvântul «țăran» nu va mai fi folosit la modul peiorativ”, afirmă organizatorii grupului „Țăranii dobrogeni”.

Ofertele țăranilor dobrogeni

Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, un producător afișase următoarea ofertă pe această platformă:

- găini tăiate – 20 de lei kilogramul; șuncă afumată - 25 de lei kilogramul; șuncă fiartă în zeamă de varză cu usturoi - 12 lei borcanul de 780 de grame; cârnați de porc proaspeți - 30 de lei kilogramul; cârnați de porc afumați - 35 de lei kilogramul; gușă de porc afumată - 30 de lei kilogramul; carne și cârnați la garniță – 20 de lei borcanul de 780 de grame; untură de porc - 12 lei borcanul de 780 de grame; macrou afumat - 35 de lei kilogramul; zacuscă de vinete - 12 lei borcanul de 370 de grame; zacuscă de vinete picantă - 12 lei borcanul de 370 de grame; hrean răzuit în oțet - 15 lei borcanul de 314 de grame; salată de varză albă și roșie - 12 lei borcanul de 780 de grame; salată de sfeclă roșie cu hrean - 12 lei borcanul de 780 de grame; gogoșar în sos de muștar - 10 lei borcanul de 360 de grame; gogoșar cu conopidă - 12 lei borcanul de 780 de grame; gogoșari cu struguri - 12 lei borcanul de 780 de grame; capia în oțet - 40 lei borcanul de 4 litri; ciușcă iute - 10 lei sticla de 600 de grame; dulceață de ardei iute - 12 lei borcanul de 370 de grame; dulceață de smochine - 15 lei borcanul de 370 de grame; dulceață de fructe de pădure - 12 lei borcanul de 370 de grame.

Producătorul precizează că produsele nu conțin conservanți.

Un alt producător oferă „miere de calitate superioară, neprocesată, exact așa cum a fost extrasă din stup, asupra căreia nu s-a intervenit în niciun fel pentru a nu-și pierde proprietățile. Produsele sunt 100% naturale și provin din stupina certificată ecologic. Avem: miere de salcâm – 45 de lei kilogramul; miere de rapiță - 30 de lei kilogramul; miere polifloră - 25 de lei kilogramul. Pe lângă miere vă oferim și alte produse apicole de cea mai bună calitate: polen crud - 10 lei - 100 de grame; păstură - 45 de lei - 100 de grame; lăptișor de matcă, căpăceală de salcâm – 30 de lei borcanul de 500 de grame; IMUNOMIX (conține miere de salcâm, polen crud, propolis brut, lăptișor de matcă păstură - 50 lei - 400 de grame. Comanda minimă pentru livrare este de 50 de lei”.

Ofertele fermierilor dobrogeni

Grupul „Fermierii dobrogeni” se adresează fermierilor din sectorul legumiculturii. Iată câteva dintre mesajele postate ieri, pe platforma sa:

„Vând: vin roșu Căpșunică - 8 lei litru; vin alb Feteasca regală - 7 lei litru; țuică din prune – 20 de lei litru; țuică din struguri – 20 de lei litru.”

„Vând găini cu 80 de lei bucata și cocoși cu 100 de lei bucata”.

„Vindem următoarele produse:

- ouă proaspete de prepeliță pentru consum și tratament - 8 lei cofragul cu 24 de bucăți; ouă de prepeliță marinate - 11 lei borcanul de 370 de grame; carcasă de prepeliță - 8 lei bucata;

La comandă, cu 3 zile înainte:
- prepelițe marinate – 50 de lei caserola cu 5 bucăți;,

- pastramă de prepeliță - 13 lei bucata”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Ianuarie 2022
Stire din Economie : Prețul aurului a crescut cu 0,31%
Pagina a fost generata in 0.6339 secunde