O regionalizare contra-naturii

2684
26
O regionalizare contra-naturii - anaf-1373903823.jpg

Articole de la același autor

Reorganizarea administrativ-teritorială a țării depinde de modificarea Constituției, proces ce ar putea să dureze unu-doi ani. Până atunci, Guvernul Ponta pregătește terenul, regionalizând instituțiile statului. Astfel că modificarea legii supreme a țării nu va fi decât o recunoaștere de jure a ceea ce este de facto.

Pe scena viitoarei organizări administrativ-teritoriale a țării, municipiului Constanța i-a fost rezervat rolul de figurant. Junele-prim al regiunii de Sud-Est sau regiunii Dunărea, în care este inclus județul nostru, este Galațiul.

În timp ce administrația județului și municipiului Constanța își fac iluzii că mai suntem în cărți și că regiunea istorică Dobrogea va fi reeditată, plasarea instituțiilor regionale la Galați este în plină desfășurare.

Iată, Garda Națională de Mediu și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor au comisariatele regionale la Galați. În subordinea acestora se află comisariatele județene din Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău și Vrancea.

Urmează cea mai importantă mutare, de pe tabla de șah a regionalizării: reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Direcțiile regionale ale finanțelor publice sunt piesele de bază ale viitoarei structuri administrativ-teritoriale a țării. În consecință, municipiile în care vor fi amplasate vor deveni capitale regionale.

Autoritățile locale constănțene sunt destul de naive să creadă că reorganizarea administrativ-teritorială va avea la bază criterii obiective. Este, însă, tot mai evident că Guvernul Ponta face regionalizarea în funcție de interese politice obscure.

Conducerea ANAF a recunoscut în fața liderilor sindicali că intenția de a amplasa Direcția Regională a Finanțelor Publice la Galați nu are rațiuni economice, ci politice. Pentru ea nu contează că județul Con-stanța administrează 42,89% din totalul contribuabililor înregistrați în regiunea de Sud – Est și asigură 39,13% din veniturile colectate la nivel de regiune, în timp ce Galațiul reprezintă doar 6,04% numărul contribuabililor și 19,33% din veni-turile colectate. N-are importanță nici faptul că municipiul și județul Constanța atrag proiecte energetice și de transport de importanță excepțională pentru România și Uniunea Europeană, în timp ce Galațiul contează tot mai puțin pe harta economică a țării.

Hotărârea de guvern ce va bate în cuie regionalizarea ANAF va fi aprobată până la sfârșitul lunii iulie. Până atunci, mai e timp să se prevină această gravă eroare, ce va costa scump nu doar județul Constanța, ci întreaga economie.

Autoritățile locale din municipiul și județul Constanța, partidele politice, parlamentarii, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, organizațiile patronale și sindicale ar trebuie să își unească forțele în apărarea inte-resului comun, cu atât mai mult cu cât avem toate argumentele de par-tea noastră. Alte județe o fac deja.

În aceste zile, în anticamera pre-mierului Victor Ponta și a ministrului finanțelor publice, Daniel Chițoiu, "fac radă" numeroși politicieni, lobbiști în chestiunea regionalizării ANAF. Printre ei nu găsești sămânță de constănțean.

Doar organizațiile profesionale mai apără interesele județului nostru. La solicitarea Sindicatului Liber Finanțe Constanța și Federației Sindicatelor din Administrația Publică "Publi-sind", Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, l-a contactat pe ministrul finanțelor publice, Daniel Chițoiu. Acesta a declarat că n-ar avea nimic îm-potriva unei regionale a finanțelor publice la Constanța. Atunci, ce îl oprește să ia o hotărâre bazată pe argumente obiective? Este clar că decizia îl depășește.

Cartea asta se joacă mai sus, la premier. Lobby-ul trebuie făcut direct la Victor Ponta. El trebuie convins că ar fi o gravă greșeală, cu consecințe economice, sociale, institu-ționale și diplomatice, dacă centrul regional va fi stabilit la Galați. Ar fi o regionalizare contra-naturii, o formă fără fond.

Există destule dovezi că lucrurile stau așa. Iată, spre exemplu, Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est a fost plasată la Brăila, care nu are experți suficienți pentru analiza proiectelor cu finanțare europeană. Din acest motiv, do-sarele constănțenilor sunt trimise spre rezolvare la Piatra Neamț, la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est. De ce nu a fost aleasă Constanța ca reședință a agenției? În calitate de centru universitar puternic, cu numeroase institute de cercetare științifică și cu o mulțime de firme de expertiză, municipiul nostru asigură condiții mult mai bune pentru funcționarea instituției de care depinde în mare măsură atragerea fondurilor europene.

În cazul organizării Direcției Regionale a Finanțelor Publice la Galați avem de a face tot cu o formă fără fond. Potrivit informațiilor noastre, DGFP Galați a depus la ANAF un proiect al structurii organizatorice a regionalei, prin care ar urma să primească 120 de posturi în plus. Păi, dacă DGFP Galați nu are suficienți specialiști, este normal să se organizeze regionala pe structura ei? Iar dacă se va aproba o astfel de schemă organizatorică, de unde vor fi luate posturile? În principal, de la Constanța, care și așa are deficit de personal în raport cu numărul de contribuabili administrat. Asta prefigurează ce se va întâmpla în viitor. Galațiul își va trage întotdeauna partea leului, iar Constanța va fi… Cenușăreasa regiunii de Sud-Est. 

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
escu de Romania
16 iulie 2013
REGIONALIZAREA

Eu ma bucur ca Galatiul va deveni capitala regiunii ; numai asa putem opri incompetenta si fraudele celor ce ne conduc acum.Deocamdata in Constanta n-a excelat decit promovarea prostitutie si a non valorilor.Alegerea Galatiului va fi cu adevarat o binefacere ptr. toata regiunea.

de la "esca" de Romania
16 iulie 2013
Muta-te!

de ce nu tu muti tu acolo, asa cum pleaca romanii la cules de capsuni in Spania, de exemplu? Citeste presa galateana sa vezi ce "valori' au si aia de acolo...

Muschiul tiganesc
16 iulie 2013
Calm,copilasi !

Nu va impacientati,zevzeci care sa conduca in continuare in stil tipic tembelist romanesc sun absolut peste tot si sunt foarte,foarte multi,ca boabele de orez in sac .Indiferent de cum se traseaza sau nu teritoriile sau zonele de influenta dupa caz,romanii vor continua sa crape de foame.Pe romani poti sa-i imparti acuma cum vrei,omului flamand nu-i pasa ce cravata are primarul si nici daca EBA a fatat sau nu.

constantean
16 iulie 2013
furiosso

Nicusor inca doarme in intersectie la Capitol? Ce naiba face, unde vedem si noi o luare de pozitie pro-dobrogeana?

Andrei
16 iulie 2013
Mars!

Esti atat de semidoct si incuiat incat ma mir ca nu fuge de tine si umbra pe care o faci degeaba Pamantului. Vai de capul nostru cu astfel de oameni, nu ma mira ca nu evoluam.

Răspuns la: REGIONALIZAREA
Adăugat de : escu de Romania, 16 iulie 2013
Eu ma bucur ca Galatiul va deveni capitala regiunii ; numai asa putem opri incompetenta si fraudele celor ce ne conduc acum.Deocamdata in Constanta...
Andrei
16 iulie 2013
Este greu

Din ce am observat, constantenii sunt cei mai mari critici ai Constantei si ai Dobrogei, nu exista deloc nationalism ci numai ura si prostie in stare pura. Daca noi constantenii nu ne iubim orasul si judetul apoi ce pretentii sa mai am de la turisti? Nicusor si Mazare sunt niste lasi, numai gura e de ei si asta numai in campanie.

Răspuns la: furiosso
Adăugat de : constantean, 16 iulie 2013
Nicusor inca doarme in intersectie la Capitol? Ce naiba face, unde vedem si noi o luare de pozitie pro-dobrogeana?
Andrei
16 iulie 2013
Problema

Problema nu e la Ponta ci mai sus, la Basescu, el a dovedit ca uraste Constanta si a dovedit de sute de ori din 1990 incoace. Coabitarea dintre Ponta si basescu este rezultatul faptului ca basescu controleaza justitia si conduce mafia.

nicusor ctin
16 iulie 2013
fb

dorim capitala la galati.ce cta,numai mascarici aveti acolo.nu aveti conducere serioasa ,si jucaria dintre ponta si mazare,nicusor s-a stricat.cu cei doi clovni la conducere vai de capul vostru.

constantean
16 iulie 2013
saracie mare !

Galatiul si Braila are nevoie de banii Constantei. Cine este de vina ca bogatia se afla aici, prostii sunt tot aici, iar saracii si desteptii sunt la Galati si Braila ?

admirator
16 iulie 2013
e de observat ca

tov.Andrei nu se dezminte. Dupa "sictir" (utilizat sambata) acum vine cu "mars". De ce il acceptati pe incultul asta cu ifose aici? Doar ca este tembelisto-mazarist? Constantenii iubesc Constanta, nu lichelele care o conduc! Iar problema regionalizarii este o pura problema de conducere. Daca le-ati distrus spiritual civic, pentru a-i putea exploata, acum... suporrtati consecintele. La asa lideri, asa cetateni. De altfel, voi, pzd-ii cu ce tupeu veniti sa cerreti regiunea Dobrogea? Voi ati organizat referrendumul impotriva regionalizarii... Iar cand eu ceream regiunea Dobbrogea, va durea in pix. Abia dupa ce porcusorul adormit a pierdut functia de guvernator (nici PSD nu va mai suporta) ati inceput sa va reorientati,caci regiunea Dobrogea v-ar adduce functia aici... Da' nu mai inghite ciupitu... Geaba dati voi vina pe Base... toti stiu ce poame sunteti. Asa ca "mars" voi, demagogilor.In ce priveste adm. financiara, dupa cum s-au purtat cu contribuabilii, asa le trebuie. Macar cateva fufe corupte vor fi scoase din circuit. Isi merita soarta!

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1891 secunde