O nouă emisiune de titluri de stat pentru populație

368
O nouă emisiune de titluri de stat pentru populație - onouaemisiunedetitluridestatpent-1533313371.jpg

Articole recomandate

Ministerul Finanțelor Publice lansează cea de-a doua emisiune de titluri de stat din cadrul Programului Tezaur - ediția CENTENAR, destinată exclusiv populației. Titlurile de stat cu o valoare nominală de 1 leu au scadența la 3 ani, o dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat și la emisiunea anterioară din luna iulie. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

- în perioada 1 – 24 august 2018 de la toate unitățile operative ale Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul fiscal;

- în perioada 1 – 23 august 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale "Poșta Română" S.A, din mediul urban, iar în perioada 1 – 22 august 2018 din mediul rural.

Cumpărarea titlurilor de stat se poate realiza prin numerar, dar și prin virament bancar atât prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului cât și prin oficiile poștale din rețeaua Companiei Naționale "Poșta Română" S.A.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului, respectiv 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale "Poșta Română" S.A.

În perioada de subscriere investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. După încheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea de moștenitori.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite după evaluarea interesului manifestat de investitori, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate pe www.mfinante.gov.ro. În paralel, Ministerul Finanțelor Publice va flexibiliza Programul Tezaur, prin două modificări importante ale cadrului legislativ pentru a da posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat către un alt investitor persoana fizică și pentru a permite răscumpărarea acestora de către stat înainte de scadență.

Mecanismul de răscumpărare anticipată sau de transfer al dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat se va stabili prin ordin al ministrului finanțelor publice pentru titlurile de stat distribuite prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, respectiv prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului comunicațiilor și societății informaționale pentru cele distribuite prin rețeaua Companiei Naționale Poșta Română S.A. Acest mecanism va include și modalitatea de deducere a cheltuielilor aferente răscumpărării, prin reținerea din valoarea nominală a eventualelor plăți de dobândă, dacă acestea au fost efectuate.

În 6 iulie 2018 s-a încheiat cu succes prima emisiune de titluri de stat pentru populație lansată de MFP în cadrul Programului TEZAUR – ediția CENTENAR, cu o maturitate de 5 ani și o dobândă de 5% pe an. Volumul total de subscriere atins a depășit 786 de milioane de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7577 secunde