Pamflet

O întrebare pentru clasa politică: de ce să nu avem o Zi Națională a Marii Corupții?

1003
O întrebare pentru clasa politică: de ce să nu avem o Zi Națională a Marii Corupții? - intrebare3-1624980261.jpg

Articole de la același autor

Clasa politică românească dă dovadă de nerecunoștință crasă față de Marea Corupție. Iată, zeiței din a cărei coastă s-au născut baronii locali și miliardarii de carton nu i-a fost înălțat un templu, nu i s-a construit un altar pe care să i se aducă ofrande și jertfe, nu i s-a dedicat nici măcar o zi în care să fie sărbătorită.

Dacă aș fi parlamentar, eu aș propune ca data în care Banca Română de Comerț Bancorex a fost jefuită de ultimul cent să fie declarată drept Zi Națională a Marii Corupții. De ce? Pentru că devalizarea ei a fost prima mare escrocherie din istoria postdecembristă a României. Numai în perioada 1997 - 1999, statul a fost nevoit să achite peste 18.000 de miliarde de lei pentru a acoperi găurile lăsate de cei ce au devalizat-o. Să nu-mi spuneți că ați uitat faptul că vreme de aproape două decenii, jaful de la Bancorex a fost leitmotivul dezbaterilor publice pe tema corupției!

Iată încă un argument: până în ziua de azi, nimeni din conducerea Bancorex n-a dat socoteală pentru modul dezastruos în care a fost administrată banca statului. Dimpotrivă, instanțele de judecată au constatat nevinovăția celor ce au gestionat-o. Cu dosarele penale albite - adevărate certificate de bună purtare - unii dintre aceștia au ridicat pretenții de sute de mii de dolari, reprezentând drepturi salariale, dobânzi și daune morale. A fost încă o dovadă că Zeița nu își abandonează copiii aflați la ananghie.

Cum, aceste argumente nu vă sunt suficiente pentru a fi de acord cu propunerea mea? Atunci ar trebui să vă reamintesc că jaful de la Bancorex a mers mână în mână cu jefuirea flotei naționale, căci unul fără altul n-ar fi mers.

Să nu-mi spuneți că nu vă amintiți de faptul că, în timp ce companiile de navigație ale statului, Navrom, Petromin și Romline, cu greu se lipeau de un credit la Bancorex, privaților români și străini care luaseră navele statului în exploatare le erau alocate cu, mare dărnicie, împrumuturi de milioane și zeci de milioane de dolari, pe care le-au garantat cu… navele companiilor Navrom, Petromin și Romline. Așa se face că, odată cu banii Bancorex-ului, a dispărut și flota maritimă comercială a României. Desigur, în afacerea Flota, tot Zeița și-a băgat coada.

Instituțiile statului care servesc în taină Marea Corupție evident n-au făcut nimic pentru a descâlci ițele mega-escrocheriei Bancorex. Numai datorită interpelării din 6 noiembrie 2006, făcută de senatorul Marius Marinescu, a fost deconspirată „Situația debitorilor preluați de la Banca Română de Comerț Exterior Bancorex SA ce figurează la data de 2 octombrie 2006 cu obligații de plată către AVAS.“

Pentru cei ce nu știu sau au uitat, trebuie precizat că AVAS este tot una cu Fondul Proprietății de Stat - o instituție a statului român căruia Regimul Iliescu îi dăduse pe mână întreaga economie să o administreze și să o privatizeze. Înființat la începutul anilor ´90, FPS a reușit, în scurt timp, să aducă ramuri întregi ale economiei în pragul falimentului. „Agamanii” (clienții politici care erau numiți în adunările generale ale acționarilor și consiliile de administrație ale întreprinderilor, pentru a trage sforile) și „căpușele” (afacerile clientelei de partid, care secătuiau bugetele întreprinderilor de stat) sunt creația acestei instituții. Pentru a scăpa de renumele prost dobândit, instituția și-a luat, în mod repetat, alt nume: mai întâi AVAB (din 1998), apoi APAPS (din 2000), AVAS (din 2004), pentru ca din 2012 și până în prezent să se numească AAAS, adică Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Lista preluată de AVAS de la Bancorex cuprindea 690 de debitori, iar 95 dintre ei, cu o datorie totală de peste 160,86 milioane dolari, erau din municipiul și județul Constanța. Mai mult de o treime (cu datoriile cele mai mari) erau firme de shipping, fapt ce demonstrează că prăbușirea „Bancorex“ a mers mână în mână cu falimentul flotei naționale. Printre principalii datornici se numărau companiile de navigație Navrom și Romline, aflate în lichidare, precum și o constelație de societăți private, care luaseră navele statului în exploatare, în contracte de bare-boat.

Ultima actualizare a situației datornicilor preluați de la Bancorex, publicată de AAAS, datează din data de… 12 ianuarie 2009. Lista cuprinde 647 de firme, 98 dintre ele, cu o datorie totală de peste 173,454 milioane de dolari, fiind din județul Constanța.

Faptul că, de două decenii, instituțiile statului nu fac nimic pentru a recupera banii de la cei ce au jefuit Bancorex este cea mai bună dovadă că aceștia se află, în continuare, sub protecția Zeiței. Dar pentru că nu există o Zi Națională a Marii Corupții, bieții de ei nu îi pot mulțumi public.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7957 secunde