Recomandare a Comisiei Europene

Nu mai acordați ajutoare de stat firmelor cu infracțiuni fiscale grave ori conectate la paradisurile fiscale!

203
Nu mai acordați ajutoare de stat firmelor cu infracțiuni fiscale grave ori conectate la paradisurile fiscale! - numaiacordatiajutoaredestatfirme-1594821443.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană recomandă statelor membre să nu acorde sprijin financiar firmelor care au legături cu paradisurile fiscale. Restricțiile ar trebui să li se aplice și întreprinderilor care au fost condamnate pentru infracțiuni financiare grave: fraudă financiară, corupție, neplata obligațiilor fiscale etc. Prin această recomandare, statele sunt ajutate să prevină utilizarea abuzivă a fondurilor publice și denaturarea concurenței din cadrul pieței unice.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv și responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: "Ne aflăm într-o situație fără precedent, în care se acordă volume excepționale de ajutoare de stat unor întreprinderi în contextul pandemiei de Covid-19. Nu este acceptabil, mai ales în acest context, ca întreprinderile care beneficiază de sprijin public să recurgă la practici de evitare a obligațiilor fiscale ce implică paradisuri fiscale. Aceasta ar constitui o utilizare abuzivă a bugetelor naționale și a bugetului UE, în detrimentul contribuabililor și al sistemelor de securitate socială. Împreună cu statele membre, dorim să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă".

Rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să acorde sprijin financiar și să prevadă măsuri conforme cu normele UE, inclusiv cu normele privind ajutoarele de stat, precum și cu propriile lor obiective de politică.

Pentru a combate pandemia de Covid-19, au fost necesare eforturi fără precedent, atât la nivel național, cât și la nivelul UE, pentru a sprijini economiile statelor membre și a facilita redresarea acestora. Printre eforturile menționate, se numără acordarea unui sprijin financiar substanțial pentru a oferi lichidități și capital întreprinderilor, pentru a salva locurile de muncă, pentru a proteja lanțurile de aprovizionare și pentru a facilita cercetarea și dezvoltarea.

În acest context, mai multe state membre și-au exprimat disponibilitatea de a adopta norme menite să restricționeze accesul la un astfel de sprijin al întreprinderilor implicate în practici de evitare a obligațiilor fiscale legate de paradisuri fiscale sau condamnate pentru infracțiuni financiare; statele respective au solicitat orientări din partea Comisiei cu privire la cea mai bună modalitate de a răspunde acestei preocupări. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5875 secunde