Nu aduce Anul Nou ce aduce Codul fiscal

3520
Nu aduce Anul Nou ce aduce Codul fiscal - tax2011-1325083349.jpg
Guvernul a aprobat proiectul de modificare a Codului Fiscal. Noile prevederi aduc o serie de noutăți, dintre care cea mai importantă este că taxele și impozitele, inclusiv cele locale, se mențin la nivelul anului 2011. Și așa sunt destul de ridicate.

Totuși, ceva crește: acciza la motorină. Ea se tot aliniază la cea practicată în UE, conform unui calendar ce se întinde până în 2014. Vai de motorina noastră! Acciza la cafea va fi menținută și în 2012. Vă așteptați la altceva?

Mediul de afaceri va beneficia de câteva facilități, destul de "subțiri" de altfel. Spre exemplu, vor fi de-ductibile, în proporție de 50%, la calculul impozitului pe profit și pe venit, cheltuielile cu combustibilul, în cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității direct productive. Este vorba de autovehiculele folosite și în scop personal, și pentru firmă.

La achiziția acestor vehicule și a combustibilului necesar, va fi aplicată deductibilitatea în proporție de 50% a TVA. Amortizarea va fi deductibilă, la rândul ei, în procent de 50%.

Pentru a reduce evaziunea fiscală și birocrația, se instituie un sistem simplificat privind declararea veniturilor din închirierea locuințelor personale în scop turistic. Cei ce dețin până la cinci camere și le închiriază nu trebuie să devină persoane fizice autorizate. Vor depune o simplă declarație la organele fiscale, în care să arate câte camere închiriază și pe ce perioadă, iar impozitarea se va face pe baza normei de venit, fără a se mai ține vreo contabilitate. Pe baza acestui sistem, cei ce nu declară camerele închiriate vor fi impozitați din oficiu.

Pentru persoanele care obțin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri și utilaje agricole se va aplica sistemul impozitării stopajului la sursă.

Contribuțiile sociale și de sănătate vor fi preluate de ANAF, pentru persoanele fizice autorizate și cei ce obțin venituri independente, astfel că nu vor mai trebui să meargă în trei locuri pentru achitarea obligațiilor. Persoanele fizice sau juridice care realizează o cifră de afaceri sub 35.000 de euro și sunt plătitoare de TVA au posibilitatea să solicite anularea obligației de a mai fi plătitori de TVA.

În scopul combaterii evaziunii fiscale, se introduce sistemul de obținere a calității de plătitor de TVA și de menținere a ei. Persoanelor care săvârșesc fapte de evaziune fiscală - nu depun declarații, se sustrag de la declarare sau introduc facturi fictive - li se va anula dreptul de plătitor de TVA. Tot în scopul combaterii evaziunii fiscale, a fost extinsă taxarea inversă la toate deșeurile, nu doar la cele metalice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3596 secunde