Noi reglementări privind preluarea deșeurilor de la nave

145
Noi reglementări privind preluarea deșeurilor de la nave - noireglementariprivindpreluaread-1641743087.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică proiectul de OG privind instalațiile portuare de preluare a deșeurilor de la nave și pentru modificarea Legii nr.162/2013 privind formalitățile de raportare aplicabile navelor la sosirea și la plecarea din porturile românești.

Scopul noului act normativ îl reprezintă crearea cadrului legal pentru protejarea mediului marin, în mod special a ecosistemului de Marea Neagră, împotriva efectelor negative a deversărilor ilegale de deșeuri provenite de la navele care folosesc porturile românești. Pe baza lui se va îmbunătăți procesul de predare - primire controlată a deșeurilor provenite de la nave, corelată cu revizuirea formalităților de raportare pentru monitorizarea navelor la sosirea și la plecarea din porturi.

Pe viitor, instalațiile portuare trebuie să fie adecvate, astfel încât:

- să poată prelua tipurile și cantitățile de deșeuri provenite de la navele care utilizează în mod obișnuit portul respectiv;

- să evite întârzierile;

- să nu se perceapă tarife excesive, care ar putea descuraja navele să le utilizeze;

- să se gestioneze deșeurile navelor într-un mod adecvat din punctul de vedere al protecției mediului, respectând prevederile legislației europene și naționale.

Conform noilor norme, navele vor putea fi inspectate pentru a se verifica conformitatea cu noile cerințe. În caz de neconformare se vor aplica sancțiuni efective, proporționale și cu efect de descurajare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4762 secunde