Shipping-ul se trezește la viață

Noi locuri de muncă pentru navigatorii români

4124
2
Noi locuri de muncă pentru navigatorii români - 63a8b02f72c49c316f642d7f60bdda5f.jpg
În sala de conferințe a companiei de crewing "Arpinav" a început cursul de instruire. Cel ce le vorbește cursanților, navigatori din Constanța, este David Peano, fleet manager în cadrul companiei Furtrans Tanker & Ship Management SAS.

Într-una dintre pauze, reușesc să-l scot din mijlocul "elevilor" și-l rog să-mi răspundă la câteva întrebări. Acceptă cu plăcere dialogul. Furtrans Tanker & Ship Management SAS, relatează el, este o tânără firmă de management, specializată atât în rezolvarea problemelor tehnice ale navelor, cât și în exploatarea tancurilor chimice și petroliere.
"Compania și-a început activitatea în urmă cu doar doi ani și, la acel moment, nu avea nicio navă. Astăzi, se află în managementul ei un număr de șapte nave, cu capacități între 7.000 tdw și 20.000 tdw. În acest an, li se vor alătura alte trei nave noi, care vor ieși din docurile șantierelor navele" - relatează Peano.
Flotila Furtrans navigă sub pavilion italian. Conform legii acestui stat, comandanții trebuie să fie italieni. În rest, nu există restricții privind naționalitatea celorlalți membri ai echipajelor. În prezent, spune fleet managerul, pe două dintre cele șapte vapoare sunt navigatori ruși. Pe celelalte nave sunt angajați ofițeri români și nebrevetații filipinezi.
Întreb: "De ce ați ales ofițeri români, domnule Peano?". Îmi prezintă mai multe argumente: "Am navigat cu echipaje de origine română și le cunosc competența. Un alt element care trebuie luat în considerație este cultura. Concepția despre muncă a echipajelor românești se apropie foarte mult de cea a francezilor: Mai este un argument important. România face parte din Uniunea Europeană. Ca urmare, din punct de vedere administrativ, al formalităților este mult mai ușor de lucrat cu echipajele românești."
În prezent, pe navele companiei Furtrans Tanker & Ship Management SAS lucrează 32 de ofițeri români, la care se adaugă rezerva de pe uscat. "Vestea bună este că vom angaja și nebrevetați din țara dumneavoastră. Celor 32 de ofițeri români li se vor alătura circa 50 de nebrevetați" - spune David Peano.
Discuția alunecă, inevitabil, spre ceea ce s-a întâmplat în shipping-ul mondial în ultimii doi ani, spre criza economică. Vreau să aflu cum percepe el, specialistul care lucrează nemijlocit cu piața, începutul de an, dacă sunt spe-ranțe de relansare a transpor-turilor maritime internaționale.
"În shipping-ul mondial, toată lumea este în așteptare - afirmă managerul. Toți vor să înțeleagă ce se întâmplă, care sunt tendințele de evoluție a pieței. Pe acest fond general se distinge, însă, și pulsul speranței care renaște, al nerăbdării companiilor de a-și relansa activitatea. Acum, este doar ca un ușor freamăt. Companiile își strunesc impulsurile; încearcă să fie cât mai prudente, să nu se hazardeze, pentru a evita surprizele neplăcute."
În final abordez chestiunea salariilor din shipping. Îi amintesc că, în 2006 -2008, a avut loc o adevărată competiție între companiile de navigație pe piața forței de muncă, întrecere soldată cu creșterea explozivă a ofertelor salariale. Care este situația în prezent?
"Criza a produs ajustarea sa-lariilor din shipping, aducându-le la un nivel suportabil pentru companiile de navigație - a afirmat Peano. Astăzi, oferta salarială pentru echipajele românești este mai realistă decât ceea ce a fost în urmă cu un an sau doi. Navigatorii români trebuie să aibă în vedere că avem de a face cu o piață concurențială. Dacă vor avea pretenții salariale exage-rate, armatorii se vor orienta spre alte naționalități."

Comentează știrea

magic leverag australia
23 mai 2014
magic leverag australia

Honda is about to launch a revamped version of its CBR 150R (Honda K45), according to reports from Indonesian blogs. Highlights of the face lift include dual headlamps and new fairing design inspired by its brothers CBR250R and CBR300R. magic leverag australia http://magicleveraghairrollers.tripod.com

2003 honda cbr600rr fairings
2 iunie 2014
2003 honda cbr600rr fairings

Apart from the sporty fairing, we notice web-shaped alloy wheels and a sizable disc brake. 2003 honda cbr600rr fairings http://hondacbr600fairings.tripod.com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4495 secunde