Next Generation EU - un instrument de redresare economică ambițios

145
Next Generation EU - un instrument de redresare economică ambițios - nextgenerationeuuninstrumentdere-1591980833.jpg

Articole de la același autor

Next Generation EU este un instrument de urgență, în valoare de 750 de miliarde de euro, care va mări temporar capacitatea financiară a bugetului UE prin fonduri obținute de pe piețele financiare.

Cele 750 de miliarde de euro vor fi împrumutate de pe piețele financiare de către UE, prin Comisia Europeană, iar modalitatea de rambursare urmează să fie decisă. Circa 500 de miliarde de euro vor fi alocați sub formă de granturi, restul fiind împrumuturi ce pot fi acordate statelor membre în condiții de cost triplu A.

Pentru rambursarea creditelor luate de către UE pentru instrumentul de redresare Next Generation se propune o scadență medie de 20 de ani și o perioadă de grație de 7 ani.

Next Generation EU este disponibil pentru o perioadă determinată, până în 2024, și va fi utilizat doar pentru măsurile de reacție la criză. Este structurat pe trei piloni, care acoperă un spectru larg: de la investiții, reforme, redresarea pieței muncii, sprijin pentru IMM-uri și pentru recapitalizarea companiilor, tranziția spre o economie ecologică (inclusiv în agricultură), consolidarea securității în domeniul sănătății și pregătirea pentru eventuale crize sanitare etc.

"Next Generation EU este un instrument de redresare economică ambițios, pe care trebuie să îl punem în practică rapid și eficient", a spus ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3851 secunde