Necazuri pe mare

372
Românii se confruntă cu tot mai multe necazuri pe mare, spre final de an. Cele mai frecvente sunt cazurile de neplată a salariilor, dar încep să apară și altele mai grave, precum trimiterea în voiaj în zone de mare risc.

"La această oră avem înregistrate nouă nave cu probleme, pe care se află 50 de marinari români. Este un record pentru ultimii cinci ani și ne așteptăm ca numărul lor să crească" - a declarat, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Semnificativ este faptul că niciunul dintre cei 50 de marinari nu este membru de sindicat, nu are un contract de muncă negociat de SLN sau agreat de Federația Internațională a Transportatorilor.

"Marinarii nesindicalizați sunt neprotejați în fața pericolelor și riscurilor de tot felul. Nu sunt apărați prin contracte colective de muncă și nu pot beneficia de sprijinul organizațiilor profesio-nale. De altfel, această categorie de navigatori se confruntă cu mai toate problemele care apar pe piața muncii din shipping, în vreme ce marinarii sindicalizați se află în deplină siguranță. Toate aceste cazuri arată că trebuie făcută ordine și pe piața crewing-ului. Companiile care furnizează echipaje trebuie autorizate doar pentru anumiți armatori, anumite nave și contracte. Astfel, se va evita trimiterea românilor pe navele care nu îndeplinesc standardele internaționale privind munca și viața la bordul navelor, care nu au contracte colective de muncă" - a declarat liderul SLN. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4802 secunde