Ne mănâncă de vii birocrația

247
1
Ne mănâncă de vii birocrația - nemananca-1491144608.jpg

Articole de la același autor

Cercetările sociologice au pus în evidență faptul că, pe măsură ce trece timpul, organizațiile au tendința de a "uita" motivul pentru care au fost înființate și fac un scop în sine din propria existență. 


Există numeroase exemple de "amnezie organizațională". Cel mai elocvent este al Fondului Proprietății de Stat, actuala Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Instituția ar fi trebuit să își încheie misiunea la zece ani de la nașterea sa, dar continuă să existe, tocând importante resurse și nedând semne că va trage obloanele vreodată.


Exemple de îndepărtare de la rolul social pentru care au fost înființate găsim în mai toate instituțiile. În ultimii 27 de ani, structurile statului s-au extins, au făcut pui, au crescut în complexitate, înghițind tot mai multe resurse. Multe dintre ele duc o existență parazitară, lucrând mai mult în interes propriu și prea puțin în serviciul societății. 


Sub presiunea mediului de afaceri și din considerente electorale, mai toate guvernele au promis că vor debirocratiza instituțiile statului, dar rezultatul a fost, de fiecare dată, exact pe dos. La fiecare schimbare a puterii, au fost create ministere noi, autorități și agenții noi, departamente, servicii și compartimente noi, posturi în plus, pentru a potoli foamea tuturor activiștilor de partid și lipitorilor de afișe electorale. S-a produs nu numai o birocratizare excesivă, ci și o deprofesionalizare agresivă a instituțiilor statului.
Guvernul Grindeanu nu se lasă mai prejos și inițiază și el un "plan de acțiuni privind reducerea sarcinilor administrative impuse mediului de afaceri, document subscris obiectivelor de debirocratizare". Astfel, pe de o parte, ministerele trebuie să facă propuneri de debirocratizare, iar pe de altă parte, astfel de propuneri vor fi colectate de la mediul de afaceri. În ministere, vor fi înființate echipe de experți care să colecteze și să armonizeze propunerile. Trimestrial, secretariatul general al Guvernului va centraliza raportările ministerelor.


Sunt convins că acest plan, asemănător cu multe altele care l-au precedat, este sortit eșecului sau că, în cel mai bun caz, va zgâria puțin colosul birocratic care sufocă economia și societatea. Cine își poate închipui că experții din ministere, care au muncit din greu la amplificarea birocrației, sunt specialiști și în amputarea ei? 


Uitați-vă ce s-a întâmplat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, a cărei reformă a fost făcută pe bani grei, de la Banca Mondială! S-a redus cât de cât birocrația, s-a îmbunătățit relația cu contribuabilii, a crescut gradul de colectare a taxelor și impozitelor? Primul care o critică pentru slaba eficiență și pentru controalele abuzive este chiar Guvernul Grindeanu.


Declarațiile pe care trebuie să le întocmească agenții economici se înmulțesc, se complică și ridică tot mai multe probleme de înțelegere la completare. În loc să fie simple ca bună ziua, declarațiile respective necesită vaste cunoștințe de… enigmistică fiscală. Drept urmare, ANAF s-a văzut nevoită să elaboreze ghiduri de completare pentru fiecare declarație.


După cum am arătat și cu alt prilej, una dintre prejudecățile ce stau la baza sistemului fiscal românesc (dar nu numai a lui) este că activitatea de contabilitate din cadrul societăților comerciale se organizează în interesul statului. Este total greșit. 


Contabilitatea trebuie să servească, în primul rând, agentului economic. Ea este instrumentul care îl ajută în buna gestionare a afacerii, în atingerea scopului: vânzarea produselor sau serviciilor pe piață și obținerea unui profit cât mai mare. Satisfacerea intereselor statului este subsidiară. Taxele și impozitele nu pot fi achitate, dacă agentul economic nu își îndeplinește scopul. Statul a deturnat contabilitatea firmelor de la rolul său fundamental, aservindu-și-o. A obligat-o să se complice, să se birocratizeze, să devină un scrib care ține evidența zecilor de taxe, impozite, contribuții și tarife percepute de stat. 


Sistemul contabil actual este extrem de greoi și foarte costisitor. La nivel național, sute de mii de contabili și economiști sunt mobilizați pentru a plimba datele financiar-contabile prin circa 400 de conturi, pentru a produce, lună de lună, mii de tone de evidențe, rapoarte, note de justificare, declarații, borderouri, balanțe. E o producție care nu hrănește pe nimeni și nu ține de cald nimănui. E o risipă imensă de resurse materiale și umane, pe care, în ultimă instanță, o suportă consumatorul final.


Guvernul Grindeanu e prea mic pentru a se lupta cu acest sistem. Sorta noastră, stimați cititori, este pecetluită: birocrația ne va mânca de vii! 


Comentează știrea

Dan
23 mai 2017
Oferta

BANI LA DOMICILIU: NOI AM DAT DEJA EXTRA-BONUS 250 DE DOLARI! Lucrati acasa, la calculator, in timpul liber. Pe langa alte tipuri de castiguri, noi am dat deja și extra-bonus 250 DE DOLARI CHIAR DIN PRIMA LUNA a seriei de activitati speciale lansate la data de 12 aprilie 2017. Suntem pregatiti sa va ajutam pas cu pas, in asa fel incat sa castigati sigur, simplu si comod bani. Oferim si solicitam SERIOZITATE! Nu ne cautati decat dupa ce v-ati hotarat cu seriozitate! Cereti detalii mai multe la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2796 secunde