€ 4.7204
£ 5.2539
$ 4.2231

Mai multe ştiri online:

Navigatorii se confruntă cu un dușman de temut: depresia

Ştire online publicată Luni, 02 Aprilie 2018. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Dintre toate categoriile profesionale de pe planetă, navigatorii se confruntă cu cele mai multe pericole: furtunile, pirații, războaiele, depărtarea de casă, temperaturile înalte sau foarte scăzute, managementul defectuos ori iresponsabil al companiilor de navigație și multe altele. 


La această lungă listă trebuie adăugată depresia, o afecțiune de care suferă un număr îngrijorător de mare de navigatori. Potrivit unui studiu privind sănătatea mintală a marinarilor, prezentat la Conferința privind bunăstarea pe mare, ce a avut loc pe 16 martie 2018, la Londra, mai mult de un sfert dintre ei prezintă semne de depresie.


Sondajul a cuprins peste 1.000 de navigatori (mai mult de o treime dintre ei fiind din Marea Britanie) și a fost efectuat de organizația caritabilă Societatea Navigatorilor și Universitatea Yale.


Circa 26% dintre marinarii chestionați au declarat că s-au simțit prăbușiți, deprimați sau fără speranță timp de câteva zile, în ultimele două săptămâni. Calitatea și cantitatea alimentelor de la bordul navelor, izolarea de familii și durata contractelor au un mare impact asupra sănătății lor mintale, au afirmat navigatorii. 


45% dintre respondenții care au raportat simptome de depresie nu au solicitat ajutorul nimănui pentru problemele lor, iar circa 33% au dezvăluit că s-au plâns familiei sau prietenilor. Doar 21% au vorbit cu colegii despre starea lor, în ciuda faptului că au petrecut mai multe luni alături de ei, pe navă.


Trebuie știut că depresia se manifestă prin diferite simptome: tristețe, tendința de izolare, tulburări de somn, irascibilitate mai mare decât în mod obișnuit, pierderea plăcerii de a se distra, de a fi împreună cu alții, sentiment de inutilitate, dureri inexplicabile, creșterea sau pierderea bruscă de greutate, lentoare în mișcare sau în gândire. 


Cei peste o sută de lideri din shipping-ul internațional prezenți la conferința din Londra au discutat despre importanța sănătății navigatorilor, despre impactul stării de sănătate asupra industriei și modul de combatere a unor afecțiuni cum ar fi depresia.


În cadrul dezbaterilor, Dan Thompson, un tânăr de 29 de ani, din Londra, a declarat că a fost nevoit să renunțe la cariera de ofițer maritim din cauza depresiei. „Motivul pentru care m-am îmbolnăvit a fost, în primul rând, activitatea mea - volumul de muncă, lipsa de somn și presiunile de la locul de muncă. Experiențele trăite pe mare mă fac să cred că numărul persoanelor care suferă de depresie este chiar mai mare decât al celor care au recunoscut acest lucru în cadrul sondajului. Industria noastră este, în general, mai „macho” decât multe altele (superioară altora - n.n.). Atitudinea navigatorului este aceea de a se întări și de a continua. Există teama de a vorbi deschis despre depresie, teama de a-ți pierde slujba”, a spus fostul ofițer.


La rândul ei, Sandra Welch, directorul general adjunct al Societății Marinarilor, a declarat: „Marinarii petrec luni de zile pe mare, confruntându-se cu unele dintre cele mai dificile condiții de muncă: izolare, locuri de locuit înghesuite, zgomot, căldură, furtuni. Uneori nici măcar nu mai sunt capabili să înghită alimentele aflate la bord. Acest studiu este un apel către industria shipping-ului să conștientizeze impactul imens pe care îl are asupra sănătății mintale a navigatorilor.”


Organizația caritabilă Societatea Navigatorilor colaborează cu navigatorii în 91 de porturi ale lumii, oferindu-le consiliere și sprijin celor care se luptă cu depresia. Programul său de bunăstare pe mare cuprinde sfaturi pentru navigatori privind starea de sănătate și le oferă instrumentele practice pentru a-i ajuta să se mențină în formă, din punct de vedere fizic și mental, pe mare. Pe 18 martie 2018, Societatea Navigatorilor a aniversat 200 de ani de existență. 


Tot la Londra au fost prezentate principalele rezultate ale studiului sociologic intitulat „Conectivitatea echipajului 2018”, realizat de Futurenautics Maritime.


Sondajul a cuprins un eșantion de 6.000 de navigatori, chestionarul având ca temă atitudinile de la bordul navelor față de extinderea tehnologiilor digitale din shipping. 


Potrivit raportului de cercetare, în prezent: aproximativ 75% dintre navigatori pot folosi Internetul pe mare, în creștere cu 32% sau peste jumătate de milion de marinari (mai exact 520.000 de persoane), comparativ cu rezultatele studiului realizat în urmă cu trei ani. 


Sondajul indică o schimbare a mentalității în rândul marinarilor față de multe aspecte ale conectivității. Iată câteva dintre constatările cheie: 
■ 92% dintre marinari au raportat că accesul la Internet le influențează puternic decizia privind locul de muncă, față de 78% în anii precedenți;
■ pentru 95% dintre navigatori, conectivitatea are un efect pozitiv asupra siguranței la bord (în creștere de la 72%, în cadrul cercetării din 2015);
■ 69% dintre respondenți văd în creșterea volumului de informații o oportunitate pentru a-și alege cel mai potrivit loc de muncă în următorii cinci ani, în timp ce numai 17% dintre ei o percep ca pe o amenințare.


Studiile sociologice îi pot ajuta pe decidenți să înțeleagă mai bine impactul condițiilor de muncă de pe mare asupra sănătății fizice și metale a navigatorilor, să găsească soluțiile de a adapta locurile de muncă și programul de lucru la cerințele bio-psiho-sociale ale acestei profesiuni, de care depind 90% din comerțul internațional al lumii, economia mondială și bunăstarea popoarelor.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7507 secunde