Navigator român, dispărut în Marea Galbenă. Familia acuză autoritățile române că nu anchetează cazul

1287
2
Navigator român, dispărut în Marea Galbenă. Familia acuză autoritățile române că nu anchetează cazul - marinar-1440599425.jpg

Articole recomandate

Un navigator român, ofițer mecanic pe un vas maltez, a dispărut de la bord în data de 5 august, în largul Mării Galbene. Familia acestuia acuză autoritățile române că deși au fost sesizate imediat, nu au demarat nicio anchetă.

Petrică Mandeș, ofițer 1 mecanic pe vasul comercial Huahine, aflat sub pavilion maltez, a dispărut fără urmă de la bord în noaptea de 5 august 2015, în timp ce nava se afla la 180 de mile est de coasta Chinei.

Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, are o experiență pe mare de 30 de ani. El a semnat, în luna iulie, primul său contract de angajare cu societatea Cardiff Crewing România, operatorul navei Huahine, pe postul de ofițer 1 mecanic, iar în 15 iulie a plecat spre Australia pentru a se îmbarca pe nava acostată în portul Hedland. În 20 iulie, vasul a părăsit portul, având ca destinație portul chinez Caofeidian, unde era așteptat să ajungă în 9 august. În 5 august, dată la care nava se afla în largul Mării Galbene, familia lui Petrică Mandeș a primit un telefon prin care era anunțată că acesta dispăruse de aproximativ 10 ore de la bordul navei și că nu se știe nimic despre el.

"În noaptea de 4 spre 5 august, Petrică Mandeș efectua serviciul de cart, programat între orele 04.00-08.00, fiind asistat de un motorist filipinez. Din informațiile oferite de colegi, rezultă că acesta ar fi fost văzut ultima oară la ora 04.30, cu o cafea în mână, moment din care nu se mai știe nimic despre el. Șeful mecanic a fost informat abia la ora 07.35 cu privire la dispariția lui Mandeș, când au fost demarate acțiunile de căutare a acestuia. La ora 10.00, toate navele din zonă au fost alertate și rugate să contribuie la căutarea lui, vasul Huahine schimbându-și cursul, pentru a-l căuta, până la ora 20.00 (ora locală), când operațiunea a fost încheiată. Menționăm că nu au fost efectuate căutări prin scufundări sau la suprafața apei, ci numai de pe puntea navei", susțin reprezentanții legali ai familiei, într-un comunicat de presă.

Familia marinarului reclamă faptul că, deși, conform procedurilor, vasul Huahine ar fi trebuit arestat pentru efectuarea unei investigații, acesta a părăsit nestingherit portul Caofeidian, primul unde a acostat după dispariția marinarului român.

Reprezentantul Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu, totodată lider al Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), spune că a primit înștiințarea internațională despre dispariția marinarului român și a confirmat că în zonă au fost făcute căutări pentru găsirea acestuia.

"În data de 5 august am fost anunțați că a dispărut de la bordul navei. Ultima dată a fost văzut cu o ceașcă de cafea. Nu avem nicun fel de detalii, mă refer la cele oficiale, despre momentul dispariției. S-au făcut solicitări către Ministerul Afacerilor Externe. Noi dorim să aflăm ce s-a întâmplat în noaptea respectivă la bordul navei respective. Excludem varianta unei sinucideri, era un om extrem de echilibrat, rațional. E puțin probabil ca cineva care bea o cafea să vrea să se sinucidă. Vrem să știm cu certitudine ce s-a întâmplat la bordul navei. Cu cât va trece timpul orice fel de urme se vor șterge. În ultimele discuții cu familia a spus doar să i se încarce cartela pentru a putea ca peste 20 de zile să își sune familia. Nu a spus să aibă vreun conflict cu cineva de la bordul navei. În atâția ani de carieră (n.r. 30 de ani), nu a avut conflicte", a declarat unul din avocații familiei pentru B1 TV.

Comentează știrea

Doina
27 august 2015
colaborare

AFACEREA OAMENILOR DEOSEBITI ! Viseaza! Tinteste! Planifica! Actioneaza! Caut colaboratori pentru dezvoltare proiect pe piata nationala si mondiala. Se lucreaza comod de acasa ,cateva ore pe zi, functie de abilitatile si dorinta fiecaruia. Cerinte: - varsta minim 18 ani - necesar calculator - conexiune internet - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta - atentie la detalii. Nu este necesara experienta intrucat beneficiati in primele doua saptamani de instruire gratuita, oferita sub forma unor lectii trimise pe email. Veti trece mai intai prin aceasta instruire apoi, o sa incepeti sa lucrati. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal de comision . Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa ; [email protected] . Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore! Multumesc!

mihaela
27 august 2015
Castiguri rapide si sigure

Nou! Castiguri imediate, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem pentru toate localitatile tarii o oferta exceptionala de colaborare in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri urgente, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), chiar din prima luna. Cerem maxima seriozitate si dorinta de a castiga! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Iulie 2015
Stire din Economie : Cine le apără pe femeile marinar?
Pagina a fost generata in 0.5826 secunde