Dezvăluirile unui lider sindical

"Muncă la negru și evaziune fiscală" în Finanțele Publice

836
2

Articole de la același autor

r Reorganizarea Fiscului a condus la înrăutățirea condițiilor de muncă

r Inspectorii fiscali cotizează din salariu la funcționarea instituției

După cum vă amintiți, stimați cititori, la momentul reorganizării Fiscului s-au dus lupte grele între Constanța și Galați privind stabilirea Regionalei Finanțelor Publice, "războiul" fiind câștigat de Galați, cu sprijinul forțelor politice locale.

Temerile exprimate de finanțiștii constănțeni în urmă cu un an s-au adeverit, din nefericire. Reorganizarea și plasarea regionalei la Galați au fost urmate de deteriorarea condițiilor de muncă.

"Inspectorii fiscali se chinuiesc cu un sistem informatic depășit, de care se roagă să funcționeze - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Emilian Marian, președintele exe-cutiv al Federației Sindicatelor din Administrația Publică și Asistența Socială Publisind. "Deseori, sunt scoși din program la jumătatea operațiunii, fiind nevoiți să reia munca de la început. Cazurile în care pro-gramul nu se deschide pe parcursul unei zile întregi, sunt frecvente. Copiatoarele și computerele sunt insuficiente. Nu există birouri pentru toți funcționarii. Șefii le recomandă inspectorilor să lucreze la firmele pe care le controlează. Întrucât hârtia de scris alocată ajunge doar jumătate de lună, funcționarii sunt nevoiți să aducă hârtie de acasă sau să apeleze la agenții economici pe care îi controlează. Deoarece instalațiile de aer condiționat ale instituției sunt defecte, funcționarii au fost nevoiți să achiziționeze aparate de aer condiționat din banii proprii și să le instaleze în birouri. Altfel, nu ar fi putut rezista la muncă."

Dacă ar fi doar atât și tot ar fi bine. Lucrurile sunt însă mult mai grave și merg până la încălcarea legilor pe care Fiscul are obligația să le apere. "În lunile mai și iunie, inspectorii fiscali au fost nevoiți să plătească din propriul buzunar o femeie de serviciu, să asigure curățenia în instituție. Res-pectiva persoana nu a avut contract de muncă, iar plata s-a făcut la negru. În cazul activității de arhivare, situația este identică. Din banii inspectorilor, este plătită o persoană nespecializată, care arhivează documentele. Nici aceasta nu are contract de muncă, fiind plătită la negru" - a dezvăluit liderul sindical.

Potrivit Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 republicată, "Creatorii și deținătorii de documente, persoane juridice (deci și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, din care fac parte structurile din Constanța - n.n.), au obligația de a înființa compartimente de arhi-vă sau de a desemna persoane responsabile cu probleme de arhivă. În funcție de valoarea și cantitatea acestora. Desemnarea personalului însărcinat cu activitatea de arhivă, structura și competența acestor compartimente de arhivă vor fi stabilite de către conducerea unității creatoare și deținătoare de documente (în acest caz Regionala Galați - n.n.), cu avizul Arhivelor Naționale sau, după caz, al serviciilor județene ale Arhivelor Naționale. Formarea, atestarea personalului de specialitate din cadrul Arhivelor Naționale, cât și din celelalte unități creatoare și deținătoare de documente de arhivă se realizează prin Facultatea de Arhivistică și prin Școala Națională de Perfecționare Arhivistică."

Observați, stimați cititori, ce diferență uriașă este între lege și modul concret de organizare a activității arhivistice din cadrul Fiscului.

Șirul nemulțumirilor nu se oprește aici. "Inspectorii fiscali pleacă frecvent, în alte localități, în control la agenții economici, dar trec mai multe luni până li se decontează cheltuielile cu delegațiile. Funcționarii au ajuns să crediteze instituția" - relatează liderul de sindicat.

Situația descrisă de Emilian Marian este extrem de gravă din toate punctele de vedere: social, instituțional, al legislației muncii, legislației fiscale și celei privind Arhivele Naționale.

"Lucrurile acestea sunt cunoscute până la vârf, dar în loc să rezolve problemele, șefii le închid gura celor nemulțumiți: «Dacă nu vă convine, duceți-vă să lucrați la privați!». Când au venit cei din conducerea Regionalei Galați la Constanța, au intrat doar în biroul șefului administrației județene. I-am invitat să vină să vadă în ce condiții muncesc inspectorii fiscali, dar au refuzat, încercând să mă convingă că avem condiții de lucru bune" - povestește Emilian Marian.

Federația Publisind reprezintă interesele a circa 30.000 de membri de sindicat și, cât de curând, va obține recunoașterea reprezentativității din partea Justiției.

"Schimbarea de statut ne va permite să declanșăm acțiunile sindicale pentru îmbunătățirea condițiile de muncă" - a precizat liderul de sindicat.

Pacea socială din Fisc se apropie de sfârșit. Sindicatele își pregătesc "armele". Când va fi trasă prima salvă de tun?

Comentează știrea

alex
7 august 2014
reorganizarea fiscului

Domnule Marian Emilian de citi ani esti lider sindical si de citi ani cochetezi cu PNL ? ACUM VEZI DE CIND ESTI SEF DE SERVICIU LA INSPECTIE IN CE MIZERIE UMANA SE LUCREAZA SI CA NU EXISTA ARHIVA CA NU SUCALCULATOARE, IMPRIMANTE HIRTIE PTR XEROX, PTR IMPRIMANTE ETC ???? Vreti sa ajungeti DIRECTOR???? Daca nu ati facut nimic nimic ca lider de sindicat cum o sa fiti un bun serf de serviciu si mai ales la inspectie fiscala unde trebuie sa visezi codul fiscal si codul de procedura fiscala si/sau director. Mai cunosteti-va lungul nasului. Si sotia ta marea directoare de la AFP ce cauta la antifrauda??? a uitat la cite firme a condus evidenta contabila ( mafia cerealelor ).....

Amic
7 august 2014
Evaziune fiscală?

Pai ma lider ordinar, cand ai aflat tu de aceasta "munca la negru si evaziune fiscala" vis a vis de femeia de serviciu, ca suntem in luna august? Sa inteleg ca acum te-a deranjat ceva, de ti-ai dat drumul la gura?

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 August 2014
Stire din Economie : Un an de la regionalizarea Fiscului
Pagina a fost generata in 0.858 secunde