Munca gri a fost scoasă în afara legii

130
Munca gri a fost scoasă în afara legii - muncagriafostscoasainafaralegii-1633443132.jpg

Articole de la același autor

Vreme de 30 de ani, statul a tolerat sistemul de muncă aparent legal, în care lucrătorul primea două salarii din partea angajatorului: unul la vedere, înscris în ștatul de plată, în contabilitate pentru care se rețineau și virau la bugetele statului impozit pe venit și contribuții; altul dat pe sub masă, nedeclarat și nefiscalizat.

Presa a botezat-o „muncă gri”, pentru a o deosebi de „munca la negru” (fără contract de muncă și nefiscalizată în totalitate). Munca gri nu este apanajul uneia sau alteia dintre activitățile economice, fiind prezentă în cele mai diverse domenii. Dacă în cazul muncii la negru se estimează că există circa 1,5 milioane de lucrători nedeclarați, în cel al muncii gri nici măcar nu se bănuiesc dimensiunile fenomenului, deși se știe că e larg răspândit.

Iată că, pentru prima oară după trei decenii de economie bazată pe piața liberă, statul a decis să scoată în afara legii munca gri, pe care a denumit-o „muncă subdeclarată”. Potrivit modificării aduse Codului Muncii, sancțiunea aplicată angajatorilor depistați că folosesc sistemul muncii subdeclarate este de 8.000 până la 10.000 de lei, pentru fiecare salariat.

Tot pentru combaterea muncii gri a fost extinsă perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite, de la 60 la 90 de zile. În plus, sunt sancționate și întârzierile la plata salariului din partea angajatorilor. În cazul în care angajatorul depășește cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului, sancțiunea prevăzută este între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Septembrie 2018
Stire din Social : Angajatorii, obligați să acorde preaviz
Pagina a fost generata in 0.5447 secunde