Monica Eliana Constantin, de 27 de ani în slujba statisticii. „Această muncă înseamnă rigurozitate şi organizare”

1003
Monica Eliana Constantin, de 27 de ani în slujba statisticii. „Această muncă înseamnă rigurozitate şi organizare” - jos2-1620755381.jpg

Articole de la același autor

O instituţie cheie a judeţului Constanţa este Direcţia de Statistică. Este instituţia care realizează statisticile judeţene pe toate palierele socio-economice şi recensămintele în baza cărora se fac politicile sociale, economice şi publice ale judeţului. De când a terminat Facultatea de Matematică, la Universitatea Bucureşti, s-a dedicat statisticii. A lucrat la Institutul Naţional de Statistică în calitate de debutant şi s-a transferat la Constanţa, unde a parcurs toţi paşii pentru o carieră de succes. Din 2016, ocupă funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa şi se poate spune că de 27 de ani şi-a dedicat viaţa muncii de statistician. Astăzi vă prezentăm un interviu realizat cu directorul executiv Monica Eliana Constantin.

-Ce reprezintă pentru dumneavoastră munca în domeniul Statisticii?

-Înseamnă foarte multă rigurozitate, organizare şi multă disponibilitate de comunicare. Noi interacţionăm cu mii de firme, cu gospodării sau instituţii publice şi trebuie să fii un bun comunicator.



-Cu ce vă confruntaţi cel mai des în munca de culegere de date?


-Noi avem un Program Statistic Naţional, avem termene foarte clare, avem periodicităţi. Nu ne-am abătut de la termene nici măcar în pandemie, dar cel mai des ne confruntăm cu refuzul unora de a ne furniza informaţiile necesare sau cu întârzieri atât de mari la răspunsuri la chestionare că nu le mai putem lua în calcul.



-Cu ce personal reuşiţi să vă duceţi la bun sfârşit munca de cercetare statistică?


-În organigramă avem 42 de posturi din care 38 sunt ocupate, dar pentru a putea realiza aceste recensăminte am angajat pe perioadă determinată patru persoane la recensământul agricol şi 11 la recensământul populaţiei.



-Care este cea mai aglomerată perioadă din an pentru statistică?


-Începând din luna mai, iunie şi iulie este perioada de foc pentru statistică. Tot ce este legat de activitatea economică a anului 2020 se desfăşoară acum. Pe lângă cercetările statistice lunare avem două proiecte mari în derulare, Recensământul General Agricol şi Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Recensământul agricol a început luni, 10 mai, şi suntem în plin proces de culegere de date din teren, partea vizibilă. Ca noutate absolută, colectarea datelor se face direct pe tablete, totul este digitalizat.



-Care este importanţa Recensământului General Agricol şi ce se are în vedere?


-Recensământul este o obligaţie a statului român ca stat membru al Uniunii Europene. Acest recensământ se desfăşoară peste tot în UE cu aceeaşi dată de referinţă, 2020. Nu poţi să fundamentezi o politică agricolă dacă nu ai nişte informaţii despre numărul de exploataţii, mărimea lor, distribuţia suprafeţelor. Datele vor fi comparabile în toată UE, mai ales că o treime din exploataţiile Uniunii sunt în România.

-Despre Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor care va avea loc la anul, ce noutăţi aveţi?

-Noi pregătim Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2021, care va începe pe 1 februarie 2022 şi se vor procesa date până în octombrie 2023. În martie 2021 am avut un recensământ de probă pe un eşantion de 1.400 de gospodării. Rata de răspuns a fost de 70%, destul de bine având în vedere că a fost de probă şi asta a făcut ca oamenii să fie reticenţi. Recensământul populaţiei va fi în premieră ca durată de desfăşurare. Va avea şase luni cu câte două luni de etape. În prima etapă, două luni se vor extrage date din surse administrative, a doua etapă va fi două luni de autorecenzare şi a treia etapă, extragerea datelor din teren. Ne dorim ca lumea să aibă răbdare şi timp să răspundă celor peste 80 de întrebări. Interesul pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor este foarte mare şi se obţin date importante despre localităţi şi despre persoane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2832 secunde