Modificări legislative și acces pe piață. Prioritățile agriculturii românești

364
Modificări legislative și acces pe piață. Prioritățile agriculturii românești - prioritatileagriculturii-1576186474.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Agriculturii, Nechita Adrian Oros, și secretarul de stat Florian Emil Dumitru au continuat seria întâlnirilor de lucru cu membrii celor mai reprezentative asociații și federații ale fermierilor. În cadrul acestora, s-a subliniat faptul că expertiza mediului asociativ va sprijini ministerul în conturarea unor politici agricole în beneficiul fermierilor. Iată câteva dintre ideile și concluziile acestor reuniuni. 


Valoarea sprijinului acordat apiculturii din România va crește la 31.492.100 euro pentru cei trei ani de derulare ai programului, potrivit deciziei Comisiei Europene. Proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea PNA-ului 2020 - 2022 urmează a fi pus în dezbatere publică. 


Prioritățile sectorului ovin din agricultură sunt: înființarea camerelor agricole, elaborarea unui program pentru atragerea tinerilor în zootehnie, revitalizarea liceelor agricole, modificarea legii pajiștilor, concesionarea pășunilor, sprijinul cuplat zootehnic, accesul pe piață - crearea de facilități pentru comercializarea produselor, sprijin pentru tinerii fermieri, soluții pentru atragerea tinerilor în zonele montane și combaterea depopulării satelor, susținerea exporturilor și deschiderea de noi piețe.  


Ministrul Oros și-a exprimat dorința ca Ministerul Agriculturii, cu sprijinul tuturor actorilor implicați, să creeze un Plan Național Strategic fundamental care să cuprindă toate aspectele esențiale, astfel încât în viitoarea programare financiară, 2021 - 2027, România să susțină crearea de cooperative pentru fermierii mici și mijlocii, prioritar fiind sectorul zootehnic, astfel încât să reușim să trimitem peste hotare produse cu valoare adăugată și să reducem exportul de materie primă. Totodată, ministrul a afirmat că trebuie realizat în comun efortul de a consolida piețele de export, în acest sens fiind utilă prezența unor atașați agricoli în zonele de interes care să cunoască specificul pieței și noile oportunități și să le comunice celor interesați. În acest context, ministrul Oros a subliniat că este necesar ca fermierii să realizeze producții livrabile și de calitate, pentru a satisface cerințele partenerilor comerciali. De asemenea, este important ca fermierii crescători de animale să fie uniți pentru a putea negocia un preț cât mai bun pe piețele externe.  


Ministrul Oros a declarat că soluția cea mai bună pentru învățământul agricol este crearea unui cadru legislativ pentru susținerea învățământului dual. El a evidențiat necesitatea ca agenții economici să fie susținuți prin facilități fiscale pentru a oferi formare practică celor interesați și și-a exprimat speranța că prin parteneriatul public-privat tinerii să fie încurajați să lucreze în agricultură imediat după terminarea studiilor din domeniul agricol. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3206 secunde