Mișcarea sindicală portuară e mai divizată decât oricând

416
2
Mișcarea sindicală portuară e mai divizată decât oricând - miscareasindicala-1394810427.jpg

Articole de la același autor

Opt mari sindicate îi interzic lui Mircea Burlacu, liderul FNSP, să mai vorbească în numele lor


Un grup de sindicate din portul Constanța, cu peste 1.500 de membri, i-au scris ministrului tran-sporturilor. Ele îl informează că, întrucât nu sunt afiliate Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, liderul acesteia, Mircea Burlacu, nu le reprezintă în relațiile cu ministerul. 


"Considerăm că problemele noastre, din societățile în care ne des-fășurăm activitatea, le putem rezolva singuri, fără ajutorul neinteresat al domnului Mircea Burlacu. În situația în care problemele depășesc po-sibilitățile noastre, ne vom adresa dumneavoastră și organelor com-petente cu rugămintea de a ne sprijini în rezolvarea acestora. 


În consecință, vă rugăm să nu dați curs adreselor semnate de domnul Mircea Burlacu în numele FNSP, referitoare la societățile în care ne desfășurăm activitatea, indiferent de conținutul acestora. 


Vă facem cunoscut, pe această cale, că noi, sindicatele semnatare a prezentei, interzicem domnului Mircea Burlacu și, respectiv, FNSP, organizarea, negocierea, solicitarea și impunerea de soluții referitoare la membrii noștri de sindicat și la societățile în care noi ne desfășurăm activitatea."


Scrisoarea este semnată de liderii Sindicatului din Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, Sindicatului Liber Deci-rom, Sindicatului Liber al Marinarilor Coremar, Sindicatului Lucrătorilor Portuari din Minmetal, Sindicatului Lucrătorilor Portuari din DB Schenker Romtrans, Sindicatului Unit Dunăre - Marea Neagră, Sin-dicatului Uniport din Constanta South Container Terminal și Sindicatului Operare Comvex.


Mesajul celor opt mari sindicate portuare aduce în discuție o altă temă: reprezentativitatea Federației Naționale a Sindicatelor Portuare. Unii lideri de sindicat și agenți economici susțin că respectiva structură și-ar fi pierdut reprezentativitatea la nivelul portului Constanța, în urma retragerii unui număr semnificativ de sindicate puternice. 


După preluarea de către Mircea Burlacu a conducerii federației, la congresul de la Sinaia, din 19 - 21 aprilie 2013, FNSP a suferit o adevărată hemoragie, fiind părăsită de mai multe sindicate. Noul episod atrage atenția asupra impasului în care se află mișcarea sindicală din industria portuară. În prezent, aceasta este divizată în mai mulți poli: 
- nou înființata Federație Sindicală "Trans Conex" (afiliată la Cartel "Alfa"), cu circa 1.000 de membri, care reunește sindicatele din companiile portuare Decirom, Comvex, Con-stanța South Container Terminal, Romtrans, Minmetal, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile și Sindicatul Sablatorul Tulcea;
- FNSP (afiliată la BNS), care continuă să piardă sindicate membre;
- mai multe sindicate neafiliate la vreo federație sau confederație, cel mai puternic fiind Sindicatul CNAPMC.


Comentează știrea

Dura lex sindicat lex
15 martie 2014
Firesc și de bun simț

Explicatia este mai mult decât simplă : Burlacu este un sfertodoct pus pe capatuiala. Nu era mare filozofie pentru nimeni să-i "miroasă" adevăratul caracter. Parcurgând lista sindicatelor care i-au dat cu flit acestui individ care încă mai crede că în mileniul III pentru a fi lider sindical e suficient să fii tare-n gură, cred că numărul de 1.500 de membri este puțin incorect. Fiindcă sunt acolo principalii operatori portuari, "greii". Mă întreb pe cine mai reprezintă Burlacu. Parcă Salportul nu-l văd pe listă... Și nici fătucile din shopul de la Poarta 1, nici vânzătoarele lui Mertecu. Cred că doar peste ele mai păstorește acest adevărat cioban sindical.

RATB
17 martie 2014
Rusinos d-le ITC

D-le Tita, cu cat sunteti platit pt astfel de articole? De ce nu scrieti, de exemplu, cum sunt obligati angajatii Coremar sa-si desfasoare activitatea! Pana si animalele o duc mai bine! Intrebati-l pe d-l Mironescu cum lucreaza echipajele de pe remorchere! D-l lider de la Decirom in afara de a-si scoate si de a-si baga nu prea stie mare lucru. In schimb este premiant in scandaluri. Sindicatul din APC este divizat de mai multi ani. Interesele de grup de acolo primeaza in defavoarea multor angajati care inca ii mai reprezinta. Nu este de mirare ca in viitorul apropiat si acest sindicat din APC sa se afilieze la noua Federatie de interese. Si exemplele pot continua. Asa ca, d-le Tita, articolele dvs sunt de un adevar absolut trist.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2774 secunde