Reportaj "Cuget Liber"

Minunățiile din piele și blănuri – vedetele Târgului Național de Îmbrăcăminte - Încălțăminte TINIMTEX

783

Articole de la același autor

Înălțat pe cerul albastru al litoralului românesc, soarele dârdâie de frig. Cele șase grade Celsius din atmosferă l-au înghețat. Privește cu jind la Pavilionul Expozițional din stațiunea Mamaia, unde tocmai s-a deschis Târgul Național de Îmbrăcăminte - Încălțăminte TINIMTEX. A auzit că sunt lichidări de stocuri și mari reduceri de prețuri. Îl bate gândul să coboare de pe firmament la evenimentul expozițional, să își cumpere niscaiva blănuri: un cojoc, căciulă, mănuși și cizme. 


Pe mine, ziaristul, evenimentul comercial cel mai important al acestui debut de an, m-a făcut să sar în șaua scuterului, în ciuda gerului de afară. Înfruntând vântul tăios ca un brici, ce suflă dinspre mare am ajuns la Pavilionul Expozițional, înghețat bocnă. 
N-am avut nevoie de ceai fierbinte să scot frigul din oase, căci la simpla vedere a minunatelor blănuri expuse am început să mă încălzesc. 


Mai ușor e să produci decât să vinzi
Stimați cititori, vedetele Târgului Național de Îmbrăcăminte - Încălțăminte TINIMTEX sunt blănurile. Producători din toate colțurile României, dar și din Republica Moldova expun superbe articole de îmbrăcăminte și încălțăminte din blană și piele, la prețuri foarte atractive. 


Iată, în standul firmei Sebflan din Sebeș (județul Arad) sunt expuse elegante cojoace de damă și pentru bărbați (la prețuri cuprinse între 750 și 950 de lei), haine din piele (450 – 550 de lei), căciuli bărbătești din blană (50 de lei), papuci îmblăniți (15 – 30 de lei). 


Firma a fost înființată în anul 1991, îmi spune Dan Moțu – reprezentantul acesteia. Are șapte lucrători, tăbăcărie proprie și se aprovizionează cu materie primă din țară. Întreaga producție este destinată pieței interne, dar, din păcate, vânzările merg destul de greoi. 


La câțiva pași distanță se află standul producătorului de haine din blană Autentic Blan. Horațiu Moldovan, administratorul firmei, îmi prezintă exponatele. Iată o serie de modele de scurte de damă, din blană (la prețuri cuprinse între 700 și 5.000 de lei) și scurte de piele (300 – 600 de lei). Blănurile folosite la confecționarea articolelor de îmbrăcăminte sunt importate din Rusia, iar pieile sunt prelucrate în tăbăcăria propriei. Înființată în 2011, Autentic Blan are 12 lucrători și livrează întreaga marfă pe piața internă. 


Din Târgul Neamț este prezent la târgul din Mamaia producătorul PFA Armanu Vasile, o firmă de familie înființată în 2003. Cei doi soți, Luminița și Vasile Armanu tocmai încheiau pregătirile pentru a primi cumpărătorii. În stand sunt etalate căciuli din piele și din blană, la prețuri cuprinse între 50 și 300 de lei, haine de damă, din blană, la prețul de 500 – 1.500 de lei. "Avem propria crescătorie de vulpi și nurci. Produsele noastre sunt destinate pieței interne, dar, din păcate, vânzările merg destul de greu", îmi spune Luminița Armanu


Dacă iarna ar ține 12 luni…
Mai dau o tură prin târg și îmi sar în ochi minunățiile din blănuri de oaie și nurcă expuse într-un stand. Un tânăr cu o românească dulce, se recomandă: "Sunt Dumitru Mocanu, directorul producătorului Merino Partner, din Chișinău, Republica Moldova.! Îmi spune: "Unitatea noastră și-a început activitatea în 1997 și este specializată în prelucrarea blănurilor și confecții. În prezent, are 40 de lucrători. Produsele noastre sunt vândute în Republica Moldova, România, Italia și Anglia. În Moldova avem cinci magazine proprii, iar în România, un magazin, la Brașov."


Produsele expuse sunt adevărate bijuterii, opere de artă. Unul dintre pereții standului e acoperit cu superbe covoare din blană – "veritabilă!", precizează Dumitru Mocanu - care îți dau senzația că te afli într-un serai din îndepărtata taiga. Au prețuri cuprinse între 1.500 și 2.300 de lei. 


De pe rafturi îmi fac cu ochiul minunate cizmulițe îmblănite (600 – 700 de lei) și papuci îmblăniți (70 de lei). 
Oh, iată câteva căciuli căzăcești, cum numai în filme mai vezi. Îmi spun că e musai să-mi cumpăr una, să mă dau mare cu ea, mai ales că este foarte ieftină, doar 200 de lei.


Cele mai impresionante exponate din stand sunt, fără îndoială, vestuțele pentru copilași, adevărate minuni din piele și blană, ce pot fi cumpărate cu doar 150 de lei bucata. 


Tânărul director moldovean mă asigură că toate produsele sunt confecționate din nurcă și oaie, manual. În epoca tehnologiilor înalte și a robotizării, lucrările ieșite din mâna omului, fără ajutorul mașinăriilor, sunt rarități, excepții. 


"Care este principala dificultate cu care se confruntă fabrica voastră?", îl întreb pe Dumitru Mocanu. "Vânzările. Iarna e prea scurtă", îmi răspunde tânărul. 


Oh, ce s-ar mai bucura producătorii de blănuri dacă iarna ar ține 12 luni pe an! Dar așa, cu încălzirea globală și topirea alertă a ghețarilor, dacă vor să le supraviețuiască meșteșugul și afacerile, vor fi nevoiți să fie mai inventivi, să confecționeze tricouri, pantaloni scurți, costume de baie, pălării de soare și sandale din piele și blănuri!


Ieșind din sectorul blănurilor, constat că la standul lui Răileanu Textil Prod, un producător din Buzău înființat în 1991, este mare animație. Atenția cumpărătorilor este atrasă de produsele ieftine și de calitate: pilote (110 – 150 de lei), prosoape (17 – 25 de lei), lenjerie de pat (90 – 190 de lei). De vânzări se ocupă însuși administratorul firmei, Ion Răileanu. 
x    x    x
Stimați cititori, la această ediție a Târgului Național de Îmbrăcăminte - Încălțăminte TINIMTEX, organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, sunt prezenți 80 de expozanții, producători și comercianți. Au venit cu oferte speciale, cu cele mai mici prețuri și lichidări de stocuri pentru sezonul de iarnă. 


Sunt expuse produse din piele și blană, încălțăminte, produse de marochinărie, îmbrăcăminte pentru adulți și copii, lenjerie, home & deco și accesorii.


Târgul este găzduit de Pavilionul Expozițional din stațiunea Mamaia, în intervalul 22 - 26 ianuarie 2020. Programul de vizitare este următorul: în perioada 22 – 25 ianuarie, între orele 10 și 19; duminică, 26 ianuarie, între 10 și 16.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3388 secunde