Ministrul Lucian Șova acuză Fondul Proprietatea că obstrucționează capitalizarea Poștei Române

141
Ministrul Lucian Șova acuză Fondul Proprietatea că obstrucționează capitalizarea Poștei Române - ministrulluciansova-1513176717.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova, a convocat, în data de 13 decembrie 2017, o întâlnire cu delegația Fondului Proprietatea (FP), acționarul minoritar al Companiei Naționale "Poșta Română" pentru a-i prezenta ultimele acțiuni desfășurate pentru capitalizarea operatorului național de servicii poștale și a face un ultim efort în atragerea FP în procesul de capitalizare. Potrivit comunicatului de presă al aministerului, discuțiile au eșuat.


"Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al FP, a propus ca alternativă la capitalizare, insolvența companiei, în ciuda eforturilor statului român de a investi 170 milioane de lei în capitalizarea CNPR și a faptului că anul acesta compania va încheia pe profit net.


Propunerea FP a fost respinsă cu fermitate de ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova, care susține că redresarea Poștei Române va fi făcută în ciuda obstrucționărilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua. De asemenea, Lucian Șova precizează că FP dă dovadă de lipsă de proactivitate, inclusiv în susținerea intereselor acționarilor săi.


Fondul Proprietatea a dat în judecată compania Poșta Română, în luna octombrie, pentru că schimbase trei membri ai consiliului de administrație, dar CNPR a câștigat în instanță procesul cu acționarul său minoritar. FP contestase schimbarea membrilor CA, deși niciunul dintre cei înlocuiți nu era din partea Fondului.


În bugetul de stat a fost alocată suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporțional cu cota de participare deținută, iar ceilalți acționari pot participa la majorarea capitalului social proporțional cu propria cotă de participare."
Tot pe 13 decembrie 2017, ministrul Lucian Șova s-a întâlnit și cu o delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu care a discutat despre un program de finanțare pentru Poșta Română. S-a stabilit începerea unor noi demersuri pentru noi linii de finanțare pentru companie, la care vor contribui și alți finanțatori instituționali și comerciali. Ambele părți au fost de acord să renunțe la exclusivitate, astfel încât să poată fi deschise discuții și cu alți finanțatori.


"Suntem foarte hotărâți să apărăm interesului statului în companiile pe care le deținem. Nu voi permite nicio neglijență din partea managementului companiilor din subordinea MCSI, neglijență care se poate transforma în avantaj pentru competiție", a declarat ministrul Lucian Șova.


"Suntem în plin proces de revizuire a necesităților de dotare ale CNPR, adaptate realităților concrete și bazate pe pachetul de produse cu care Poșta Română a intrat pe piață", a declarat directorul general interimar al companiei, Elena Petrașcu care a participat la întâlniri.


Poșta Română este deținută de statul român, prin MCSI în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea în proporție de 25%. Fondul Proprietatea (FP) obstrucționează capitalizarea Poștei Române, singura alternativă înaintată de către acționarul minoritar pentru salvarea operatorului național poștal fiind declararea insolvenței companiei, informează Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8393 secunde