Ministrul Economiei: Prețul la gaze naturale va scădea de la 1 iulie

258
Ministrul Economiei: Prețul la gaze naturale va scădea de la 1 iulie - 1-1592241400.jpg

Articole recomandate



Prețul la gaze naturale va scădea de la 1 iulie, indiferent dacă furnizorii o vor face de acum, de la 1 iulie sau după acea dată, iar faptul că acum oferă aceleași prețuri sau mai mici cu 2 lei nu înseamnă că lucrurile vor rămâne așa, a afirmat, luni, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la dezbaterea politică inițiată de USR, cu tema "Măsurile economice post-Covid și perspective de însănătoșire a economiei românești", conform Agerpres.


"Una e să faci cu mâna ta o catastrofă, cum a fost acea Ordonanță 114 făcută de acel Guvern PSD, și alta este să se întâmple această catastrofă, cum este această pandemie care încă nu a trecut și cum noi o gestionăm și cred că o gestionăm foarte bine. Și să revenim la energie. Am promis prin programul de guvernare că vom scădea prețurile în urma liberalizării. Veți vedea că de la 1 iulie va scădea prețul la gaze naturale, indiferent dacă unii furnizori vor scădea acest lucru acum sau o vor face la 1 iulie sau după 1 iulie imediat. Faptul că ei oferă aceleași prețuri în facturi sau cu 2 lei în bătaie de batjocură asta nu înseamnă că așa vor rămâne lucrurile. Faptul că am promis că vom defini consumatorul vulnerabil până la final de an așa vom face. Ne vom ține de cuvânt. Nu am putut să spunem că-l facem până la 1 iunie, pentru că nu ne țineam de cuvânt. Dacă promiteam ceva și nu făceam, puteați să spuneți: nu am fost de acord cu acea dată de 1 iunie și am spus până la 31 decembrie. Și o vom face, pentru că 1 ianuarie 2021, atunci când vom liberaliza prețul la energie electrică, trebuie să ne prindă pregătiți. Oamenii care cu adevărat au nevoie de susținere s-o aibă prin acest consumator vulnerabil, această schemă de susținere a consumatorului vulnerabil", a spus Popescu.


El a menționat că a promis că se va da drumul la investiții și, pentru prima dată în istoria ultimilor an, companiile din energie și-au asumat programe de investiții pe 5 ani, cu termene clare.


"Este adevărat că acest lucru a fost făcut în urma abrogării exceptării de la obligativitate a tranzacționării pe OPCOM a energiei produse de unitățile nou înființate, adică practic de către investițiile noi. Acest lucru l-am promis în programul de guvernare și ne-am ținut de el și l-am făcut. Asta înseamnă că vom stimula investițiile noi. Asta înseamnă că va fi apetit investițional în domeniul producției energiei electrice în România. Va fi mai multă energie electrică în urma finalizării acestor investiții și automat și oferta va fi mai mare decât cererea. Asta am spus tot timpul că vrem. Prețul la energie electrică este mare pentru că avem cerere mai mare decât oferta. Avem foarte multe capacități de producție de energie electrică, dar, din păcate, nefuncționale și trebuie să creăm capacități noi de producție a energiei electrice. De aceea, eu sunt convins că la 1 ianuarie 2021 nu vom avea în urma liberalizării salturi masive, ci vom investiții multe și încrederea investitorilor în România că acest lucru s-a întâmplat. Și toate aceste lucruri le facem, le-am făcut și le vom face, în plină pandemie", a afirmat Virgil Popescu.


Ministrul a precizat că se negociază la Bruxelles și se finalizează programul de creștere a rețelei de distribuție gaze naturale. El a susținut că România are prin redirecționarea de fonduri din POIM pe energie 200 de milioane de euro anul acesta pentru programe pilot de creștere a rețelei inteligente de gaze naturale.


"Nu mai putem extinde rețelele de gaze naturale în modul în care s-au extins până acum. Bruxelles dorește să finanțeze, dar rețele noi, moderne. Nu e nevoie să facem zgomot în presă pe ce negociem la Bruxelles. Rezultatele se vor vedea. Rezultatele se vor vedea și vom vedea că România nu va fi nepregătită și nu-i va fi interzisă utilizarea fondului de modernizare de 4 sau de 5 miliarde de euro pentru investițiile în producerea energiei electrice cu gaze naturale", a spus șeful de la Economie.


Potrivit acestuia, gazul natural va fi în casele românilor, va fi folosit la producerea de energie electrică, iar compania Romgaz va produce metanol.


"Romgazul, pentru prima dată, are în planul de investiții care i s-a aprobat azi în AGA de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri fabrica de metanol. Prima investiție în petrochimie a Romgaz-ului. Nu putem face salturi mari să-i spunem Romgazului fă acum polietilenă, polipropilenă. Nu are know-how-ul necesar acum. Prima etapă este metanolul. Urmează și altele. Pas cu pas le facem pe toate. Evident, cu sprijinul parlamentului", a subliniat Popescu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 13 Iunie 2020
Stire din Economie : Un obiectiv ambițios pentru România
Pagina a fost generata in 1.4611 secunde