Ministerul Transporturilor pregătește privatizarea anului

616
2
Ministerul Transporturilor pregătește privatizarea anului - cfrprivatizare-1359900417.jpg
Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică strategia de priva-tizare a Societății Naționale de Transport Feroviar "CFR Marfă". Vânzarea pachetului majoritar de acțiuni se realizează la cererea cre-ditorilor internaționali ai României. 


FMI, Banca Mondială și Comi-sia Europeană au cerut introducerea managementului profesio-nist și privatizarea companiilor cu datorii și pierderi financiare, printre care și SNTF "CFR Marfă".

Strategia de privatizare a fost întocmită de consorțiul format din Deloitte Consultanță S.R.L., Mușat & Asociații Sparl și Systra SA. Consultantul a propus vânzarea unui pachet majoritar de acțiuni ale SNTF "CFR Marfă", către un investitor strategic. Tranzacția ia în calcul și acțiunile rezultate din conversia datoriilor SNTF "CFR Marfă" către stat.

Selecția investitorului se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare, și anume: negociere pe bază de oferte preliminare și neangajante, urmată de licitație cu ofertă în plic.

Garanția de participare la licitație va fi echivalentul în lei a sumei de 10.000.000 euro.

Opțiunea privind conversia datoriei a fost deja luată în calcul de către Ministerul Transporturilor și a fost inclusă în procedura de pre-notificare derulată cu Comisia Europeană.

În cazul în care interesul investitorilor va fi scăzut, prețul de vânzare al acțiunilor poate ajunge sub prețul de pornire al licitației.

Autorităților române își vor re-zerva dreptul de a monitoriza îndeplinirea obligațiilor contractuale ale cumpărătorului, în perioada postprivatizare, pe toată durata de derulare a contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni. Statul va putea cere rezilierea contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni.

Cât speră vânzătorul să obțină din această tranzacție? Ministerul Transporturilor estimează că veniturile din privatizările pe care le va realiza în 2013 se vor ridica la 291.090.000 lei. Banii vor fi obținuți, în principal, din vânzarea pachetului majoritar de acțiuni de la SNTF "CFR Marfă".


Comentează știrea

george
4 februarie 2013
atit a mai ramas

Asa ne trebuie daca suntem condusi de alti ordinari!! Singura institutie care a fost armata aIIa a tarii va fi desfiintata imediat dupa privatizare. Desfiintati ar trebui sa fie cei care au avut de aface cu acei creditori care acum ne manipuleaza cum vor ei. Rusine!!!

.........
4 februarie 2013
Ati votat USL

lingetii in funt acuma....pe pensionarii constanteni care nu se mai satura de pachetele lui mazare

Articole pe aceeași temă

Luni, 04 Februarie 2013
Stire din Economie : Radiografia unei "găuri negre"
Miercuri, 31 Octombrie 2012
Stire din Economie : AVAS privatizează 50 de firme în 2013
Pagina a fost generata in 0.4683 secunde