Ministerul Agriculturii vrea triplarea suprafețelor cultivate cu tutun

2805
1

Articole de la același autor

Conform Ministerului Agriculturii, în acest an s-au cultivat 1.463 hectare cu tutun, cu aproape 50% mai mult decât în 2007, când au fost înființate culturi de 1.015 hectare. Totodată, recolta de tutun a crescut semnificativ, de la 2.165 de tone, cât era în 2007, la 3.542 de tone în 2008.
În județul Constanța, în 2008 s-au cultivat doar 6 hectare cu tutun, cu o recoltă estimată la aproximativ 9 tone, cifre nesemnificative în comparație cu zonele recunoscute ca fiind tradiționale pentru acest tip de cultură, precum Dolj, Olt sau Ialomița sau cu zona Ardealului.
"Ardealul este recunoscut pentru suprafața cultivată cu soiul Burley și Virginia. În restul județelor se cultivă soiuri naționale, însă cea mai mare căutare o au cele două soiuri internaționale" , a declarat Paula Craioveanu, consilier în cadrul ministerului.
Suprafața cultivată cu tutun va continua să crească, iar procesatorii vor încheia din ce în ce mai multe contracte cu producătorii români. Ministerul Agriculturii prognozează o triplare a suprafețelor cu tutun, în următorii 5 ani.
Creșterea se datorează în primul rând sprijinului comunitar de care beneficiază cultura de tutun. Astfel, ajutorul primit la hectar se ridică la 50,5 euro, iar sprijinul la producție este de 2 euro pe kilogram.
"La un hectar se obțin circa 1.500 de kilograme, pentru care producătorul primește un sprijin pentru producție de 3.000 de euro. Costurile de însămânțare și întreținere a unui hectar cu tutun se ridică la 80 de milioane de lei vechi pe hectar pentru soiul Virginia și 50 de milioane de lei vechi pentru soiul Burley. Soiurile orientale au costuri și mai ridicate. Necesită mai multe lucrări după recoltare, iar costurile ajung la 100 de milioane de lei vechi", a adăugat consilierul MADR.
Producția medie la hectar pentru tutun este mai mică decât la cereale, în acest an, unde s-au obținut producții de 3.500 de kilograme la grâu, respectiv 2.500 kilograme pentru suprafețele cultivate cu porumb.
Prețul, însă, este cel puțin dublu. Tutunul verde este vândut cu 1,4 – 1,5 lei kilogramul iar tutunul uscat, cu aproximativ 1 euro pe kilogram, în comparație cu porumbul care este vândut în această toamnă cu până la 0,7 lei pe kilogram.
Principalii jucători pe piața internă pe piața tutunului sunt BAT, Philip Morris, JTI si Gallaher, firme ce dețin o cotă de peste 90% din valoarea întregii piețe. Procesatorii din industrie sunt reprezentați de compania Universal, Interagro, societatea Invest Romfarm și Galaxy Tobacco. "Cei patru procesatori încheie contracte atât cu producătorii agricoli individuali cât și cu cei care sunt organizați în grupuri de producători și asociații", a mai precizat Paula Craioveanu.

Comentează știrea

asdfghjkl
13 octombrie 2011
tutun

sunteti niste milogi eu am 3 ha si nu miati bagat sbventia porcilor

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.869 secunde