Mihai Daraban: Schimburile comerciale dintre România și Turcia trebuie să crească la 10 miliarde de euro

154
Mihai Daraban: Schimburile comerciale dintre România și Turcia trebuie să crească la 10 miliarde de euro - mihaidarabanschimburilecomercial-1549800331.jpg

Articole de la același autor

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Consiliul de Relații Economice Externe al Turciei (DEIK) și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), a organizat, vineri 8 februarie, la sediul CCIR Business Center, Forumul de Afaceri România-Turcia.


Evenimentul a avut loc în marja vizitei oficiale la București a ministrului comerțului din Turcia, Ruhsar Pekcan, care a fost însoțită de o delegație de oameni de afaceri.


Forumul de afaceri România-Turcia a pus în dezbatere potențialul de dezvoltare a relațiilor economice bilaterale, prin susținere la nivel guvernamental și totodată prin implicarea CCIR în crearea de parteneriate stabile între firmele românești și turcești, prin valorificarea potențialului de rețea al sistemului cameral. Turcia este primul partener comercial al României din afara granițelor UE, iar interesul pentru a dezvolta relații comerciale bilaterale este într-o continuă creștere.

Președintele CCIR, Mihai Daraban a subliniat bunele relații de colaborare cu Turcia, care se extind și la nivel de camere de comerț: " În colaborare cu Consiliul de Relații Economice Externe al Turciei (DEIK) și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), în permanență dezvoltăm proiecte menite să vină în sprijinul oamenilor de afaceri din cele două țări". În acest context, Președintele Daraban a amintit vizita oficială a președintelui Turciei la sediul CCIR Business Center cu ocazia Forumului de afaceri organizat în 2015: "Vizita președintelui Recep Tayyip Erdoğan a fost un real succes, oferind un impuls major atât schimburilor bilaterale, cât și investițiilor fiind totodată, un imbold pentru oamenii de afaceri turci". Referitor la relațiile bilaterale România - Turcia, președintele CCIR, Mihai Daraban, a mai declarat: "Există o dinamică ascendentă a numărului de companii cu capital turcesc în România. La nivelul lunii decembrie 2018 am ajuns la cifra de 15.433 de firme cu capital turcesc în România și 522 mil euro investiții directe ale Turciei în țara noastră. Nu în ultimul rând aș vrea să amintesc valoarea schimburilor comerciale care se ridică la 5,3 miliarde de euro. Obiectivul, pe care ni l-am propus încă de la vizita Președintelui Recep Tayyip Erdoğan din 2015, este acela de a aduce nivelul schimburilor comerciale bilaterale la pragul de 10 miliarde de euro. Lucrăm să atingem acest obiectiv care nu este deloc nerealizabil".


Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România, Radu Oprea a declarat: "Partener strategic, prim partener comercial extracomunitar, important partener investițional - aceasta este relația României cu Turcia. Pe scurt, un parteneriat solid și complementar, care se bazează, în principal, pe relațiile interumane, al căror simbol absolut este modelul de conviețuire interetnică din Dobrogea. (...) Bucureștiul are un dialog permanent cu reprezentanții mediului de afaceri turc. Sunt convins că produsele românești vor fi asimilate de piața turcă mai rapid, în special cele cu valoare adăugată mare. Contez pe dialogul nostru, ca miniștri responsabili de comerț exterior, pentru a susține, reciproc, companiile din țările noastre în multiplicarea afacerilor. (...) Cunosc interesul companiilor turcești pentru Parteneriatele Public-Privat lansate de Guvernul român. Vă asigur de disponibilitatea noastră pentru oferirea de informații pentru aplicarea la acestea".


Ruhsar Pekcan, ministrul Comerțului din Turcia, a declarat: "Avem convingerea că relațiile politice, economice și comerciale dintre România și Turcia au fost influențate în mod pozitiv de felul în care oamenii de faceri își desfășoară activitatea. Trebuie să stabilim cum putem să ridicăm nivelul acestei sinergii și cum să o diversificăm și în alte sectoare de activitate. Am încredere că în urma acestor întâlniri, relațiile economice și comerciale bilaterale vor evolua. (...). În Balcani, România este primul partener comercial al Turciei la nivel de schimburi comerciale și investiții. Cu ajutorul dvs., al oamenilor de afaceri, putem crește nivelul schimburilor comerciale până la obiectivul de 10 miliarde de euro."


Vice președintele Consiliul de Relații Economice Externe al Turciei (DEIK), Mithat Yenigün a subliniat evoluția relațiilor de colaborare dintre cele două state în ultimii 30, plasând țara noastră pe o poziție foarte importantă în ierarhia partenerilor economici ai Turciei: "România este un partener strategic pentru Turcia, nu numai din punct de vedere al economiei dar și din punct de vedere social și politic.


În cadrul evenimentului a avut loc ceremonia de semnare a Regulamentul de funcționare a Comisiei mixte de cooperare economică și comercială între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Comerțului din Turcia.


Totodată, Forumul de afaceri România-Turcia a fost gazda unei sesiuni de prezentări - Oportunități de investiții în România, Experiența companiilor românești în Turcia și Experiența companiilor turcești în România, urmate de întâlniri B2B.

În anul 2017 Turcia a continuat sa fie primul partener comercial al României din afara UE și al V-lea partener în cadrul schimburilor internaționale totale ale României, respectiv al VI-lea partener la export și al IX-lea la import. România este unul din partenerii comerciali importanți ai Turciei, fiind pe locul 15 la export și pe locul 17 la import.

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii decembrie 2018, Turcia se regăsește pe locul 16 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În prezent, conform datelor oferite de ONRC, pe teritoriul României activează un număr de 15.433 companii cu capital turcesc. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5084 secunde