"Mediul de afaceri așteaptă să se mai dreagă din greșelile făcute în ultimii trei ani"

366

Articole de la același autor

Interviu cu Ion Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța - 


- Domnule director, oamenii de afaceri și angajații au dat un semnal la alegerile europarlamentare: vor schimbare. S-au săturat de "revoluțiile fiscale", de războaiele împotriva ROBOR, a DNA și a Justiției. Credeți că guvernanții au înțeles semnalul? 
- Nu cred. Bănuiesc că vor să își conserve puterea până în ultima clipă, nefiind de acord să se dea la o parte. În PSD sunt și oameni de ispravă, cum sunt și în alte partide. Din păcate, aceștia n-au avut un cuvânt de spus. Ei sunt conștienți că, dacă s-ar da la o parte și ar veni alții la putere, și-ar reveni mai repede ca partid. În schimb, vor deconta negativ, la alegerile legislative, cei ce vor fi în ultima perioadă la guvernare. Aceștia, inevitabil vor trebui să repare greșelile făcute anterior de alții. Dacă ar veni un alt guvern acum, acesta ar trebui să ia niște măsuri nepopulare. Iar când va veni vremea votului, partidele care îl susțin vor pierde votanți. 


Din informațiile pe care le am de la oameni care lucrează în sectorul public, rezultă că avem un buget de stat foarte fragil. Pentru că nu sunt bani, oamenii au fost atenționați că nu vor avea majorări de fonduri pentru salarii la următoarea rectificare. Ca urmare, nu le vor ajunge banii până la sfârșitul anului, pentru că avem prea mulți salariați în sistemul public raportat la puterea economiei de a-i plăti. S-au mărit foarte mult salariile și s-a mărit și schema. Cineva va trebui să ia măsura nepopulară de a reduce numărul salariaților din sectorul public. Asta se decontează electoral, dar cei aflați la putere nu vor avea încotro. Vor trebui să o facă! 
- Până când Opoziția va trece la acțiune, Guvernul Dăncilă trebuie să își ducă povara. Credeți că va schimba ceva în politica economică?
- Cred că este de preferat să își ducă povara măcar până la sfârșitul lunii iunie, când deținem președinția Consiliului Uniunii Europene. Apoi, vor trebui făcute remanieri serioase, chiar dacă Guvernul se va numi tot Dăncilă, pentru că eu nu văd prea multă dorință din partea celor din opoziție de a trece la guvernare. Mediul de afaceri așteaptă să se mai dreagă din greșelile făcute în ultimii trei ani. Mă refer la celebra OUG 114 din 2018, care a fost o nenorocire. Drept dovadă, chiar cei care au elaborat-o au simțit nevoia să o modifice, pentru că era mult prea rău făcută. Sunt multe alte lucruri de reparat și îmbunătățit în legislație. Este nevoie de o adevărată consultare publică atunci când se iau decizii importante. S-a trecut de-a lungul timpului de la mimarea dialogului până la lipsa totală de dialog. Cred că și în Parlament este nevoie de o schimbare a celor ce conduc diferite comisii și să dispară comisia specială Iordache. Comisiile ar trebui reîmprospătate, regândite astfel încât chiar să lucreze bine până la sfârșitul actualului mandat. 


- Problema cea mai gravă a economiei românești rămâne criza forței de muncă. Ce ar trebui să facă în această direcție cei ce vor conduce România de acum încolo? 


- Cred că guvernanții noștri n-au înțeles, nici până acum, cât de gravă este criza forței de muncă din România și că multe afaceri sunt în pericol. Importul de lucrători este o soluție provizorie, care nu poate fi aplicată în toate sectoarele și domeniile de activitate, spre exemplu, în turismul de pe litoral. Sezonul estival ține două - trei luni, rareori patru luni. Nu pot fi aduși lucrători din Asia pentru o perioadă de timp atât de scurtă, deoarece costurile ar fi prea mari. Numai prețul biletului de avion dus-întors se ridică la circa 900 de dolari. În fermele agricole este nevoie de lucrători super-calificați, pe combine și utilaje performante de sute de mii de euro. În agricultură sunt mari probleme, la care se adaugă cele provocate de intemperii. Vom avea recolte scăzute, fapt ce va afecta și produsul intern brut. 
- Soluția este relansarea învățământului profesional?
- Într-adevăr, învățământul profesional dual este soluția pe termen mediu și lung pentru asigurarea lucrătorilor calificați de care are nevoie economia. Din păcate, sunt mulți agenți economici care n-au înțeles cum funcționează acesta și nu vor să se implice. Vor lucrători calificați de-a gata. Sunt alții care au înțeles și, pe bună dreptate, spun că actuala legislație nu le garantează că lucrătorii în a căror pregătire au investit vor rămâne să lucreze la ei. La Constanța, urmează să vină președintele Autorității Naționale pentru Învățământ Dual, căruia i-am înaintat o serie de propuneri privind modificarea legislației, astfel încât, fără a se ajunge la încălcarea Constituției și dreptului de circulație a forței de muncă, să se protejeze investiția făcută de agenții economici. Cei ce nu vor dori să lucreze cel puțin trei ani la firmele care i-au sprijinit în pregătirea profesională ar trebui să restituie măcar o parte din banii cheltuiți cu ei. 


- Cauza principală a migrației forței de muncă este diferența mare între salariile din țară și cele din Occident. Credeți că se va schimba ceva în această privință? 


- Ne așteptăm, de acum încolo, în întreaga economie, la închiderea unor afaceri care au marje mici de profit. Angajatorii vor fi nevoiți să dea salarii mult mai mari. Tinerii nu mai vor să lucreze pentru salariul minim pe economie. Mulți au crezut că îi pot plăti cu salariul minim pe economie inclusiv pe absolvenții cu studii superioare, chiar și cu master. S-a terminat, nu se mai poate! Acei oameni știu că dacă pleacă în străinătate pot câștiga mult mai mulți bani. Și vor de la început mai mult. Uneori, pretențiile lor sunt nejustificate, pentru că nu sunt suficient de pregătiți să facă ceva. Pe de altă parte, agenții economici români sunt constrânși de concurența mărfurilor de import, în special a celor chinezești ieftine, să nu mărească salariile pentru că acestea ar duce la creșterea prețurilor, fapt ce i-ar scoate de pe piață. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Ianuarie 2019
Stire din Economie : Seminar pentru contabilii constănțeni
Pagina a fost generata in 0.7322 secunde