Mecanismul European de Stabilitate a intrat luni în vigoare

166
Mecanismul European de Stabilitate a intrat luni în vigoare - steag-1349715188.jpg
Miniștrii de finanțe din cele 17 state membre ale zonei euro s-au reunit în această după-amiaza la Luxemburg pentru a semna actul de naștere al Mecanismului European de Stabilitate (MES), instrument financiar permanent care va înlocui actualul instrument temporar denumit Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), transmite AFP.

Agenția de evaluare financiară Fitch a acordat imediat Mecanismului European de Stabilitate cel mai bun rating posibil, AAA cu perspectivă stabilă, ceea ce înseamnă că MES va putea să se împrumute la cele mai bune dobânzi.

'Lansarea MES constituie o etapă istorică în construcția Uniunii monetare. Zona euro dispune de acum înainte de un mecanism anticriză permanent și eficient', a declarat șeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, într-o conferință de presă.

Imediat ce statele membre vor vărsa cotele părți care le revin, Mecanismul European de Stabilitate va putea să acorde împrumuturi de aproximativ 200 miliarde de euro dintr-un pachet total de 500 miliarde de euro.

Acest instrument este unul strategic, deoarece va putea servi la recapitalizarea directă a băncilor din zona euro, fără a crește datoria statelor, cu condiția introducerii unui mecanism de supervizare bancară la începutul lui 2013. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2078 secunde